Ak milujete syr cheddar a čili, tento chlieb budete milovať. Na kurzoch mám s ním vždy veľký úspech. Zmizne ako prvý. 🙂
Recept:
(asi 600 g bochník)
Štartér
- 1 lyžica materského ražného alebo špaldového kvásku
- 100 g špaldovej celozrnnej múky
- 110 ml vody
Cesto:
- 160 g rozkvasu (aktívneho kvásku)
- 250 g špaldovej chlebovej múky
- ½ lyžičky mletého čili, 1 sušená čili paprička pokrájaná
- 100 g nahrubo nastrúhaného vyzretého čedaru
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate a pažítky
- 8 g soli
- 180 ml vody
Postup
Zmiešame kvások, múku, vodu a necháme odstáť aspoň 30 min. (necháme prebehnúť proces, ktorý sa volá autolýza)
Potom pridáme ostatné suroviny spolu so soľou, dobre premiešame. Na pomúčenej doske preložíme a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do pomúčenej ošatky na kysnutie. Ak by sa Vám zdal bochník príliš voľný, že po vyklopení z ošatky na plech sa bude roztekať do strán, pridajte jemne múku. Každá múka má totiž inú savosť vody.
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=hfG2Xjw5mFY” title=”Narezanie chlebíka pred pečením” /]
Po zdvojnásobení objemu pečieme v dobre vyhriatej rúre na rozpálenom plechu na 250tich stupňoch asi 10-15 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov a dopekáme cca 25 minút. Dĺžka pečenia záleží od vlastností rúry.
Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aspoň hodinu. Nikdy nekrájame kváskový chlieb za horúca. Môžeme si zničiť striedku. Bude pôsobiť ako nedopečený.
Foto: Lucia Hô-Chí, Food styling: Zuzana Haláková