Zdravé pečenie

Ak milujete syr cheddar a čili, tento chlieb budete milovať. Na kurzoch mám s ním vždy veľký úspech. Zmizne ako prvý. 🙂

kváskový chlieb s čedaromRecept:

(asi 600 g bochník)

Štartér

  • 1 lyžica materského ražného alebo špaldového kvásku
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 110 ml vody

Cesto:

  • 160 g rozkvasu (aktívneho kvásku)
  • 250 g špaldovej chlebovej múky
  • ½ lyžičky mletého čili, 1 sušená čili paprička pokrájaná
  • 100 g nahrubo nastrúhaného vyzretého čedaru
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate a pažítky
  • 8 g soli
  • 180 ml vody

čili s petržlenom

Postup

Zmiešame kvások, múku, vodu a necháme odstáť aspoň 30 min. (necháme prebehnúť proces, ktorý sa volá autolýza)

Potom pridáme ostatné suroviny spolu so soľou, dobre premiešame.  Na pomúčenej doske preložíme a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do pomúčenej ošatky na kysnutie. Ak by sa Vám zdal bochník príliš voľný, že po vyklopení z ošatky na plech sa bude roztekať do strán, pridajte jemne múku. Každá múka má totiž inú savosť vody.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=hfG2Xjw5mFY” title=”Narezanie chlebíka pred pečením” /]

Po zdvojnásobení objemu pečieme v dobre vyhriatej rúre  na rozpálenom plechu na 250tich stupňoch  asi 10-15 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov a dopekáme cca 25 minút. Dĺžka pečenia záleží od vlastností rúry.

Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aspoň hodinu. Nikdy nekrájame kváskový chlieb za horúca. Môžeme si zničiť striedku. Bude pôsobiť ako nedopečený.

kváskový chlieb s čedarom

 

Foto: Lucia Hô-Chí, Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :