Deti milujú bagety. Ja najradšej pečiem chlieb, ale čo nespravíte pre deti, že? 🙂 Ale nedalo mi to a opäť som nesiahla po bielej múke či klasickej pšenici, ale použila som celozrnnú dmBio múku z dvojzrnnej pšenice.
Dvojzrnná pšenica je predchodca dnes najviac rozšírenej odrody pšenice, pšenice siatej, a patrí k najstarším obilninám.
Boli vynikajúce.
Recept:
Špaldový celozrnný kvások 100 g
tzv. “materské cesto” zo špaldovej celozrnnej múky 2 lyžice
250 g celozrnnej “Emmer” múky – dvojzrnnej pšenice
8 g soli
200 ml vody
Materské cesto je kus cesta buď z predchádzajúceho pečenia alebo hustejšie zamiešaná voda a celozrnná špaldová múka, ktorú máte v chladničke a pravidelne prikrmujete. Ak nemáte, dajte o 50 g kvásku viac.
Všetky suroviny zmiešame v mise a necháme prikryté kysnúť aspoň hodinu a pol. Počas tejto doby raz preložíme.
Potom na pomúčenej doske vypracujeme bochník, ktorý rozdelíme na 6 cca 100 g častí. Z každej vypracujeme prekladaním a pritláčaním mini bagetku. Dáme kysnúť na špeciálny plech alebo na papier na pečenie a prikryjeme utierkou. Po cca 1,5 až 2 hodinách pečieme. Do rúry vložíme dva plechy, ktoré necháme rozohriať na 250 stupňov aspoň 25 minút. Bagety vložíme na horúci vrchný plech a na spodný plech vylejeme 2 dcl vody a rýchlo rúru zavrieme. Pečieme prvých 10 minút pri 250 stupňoch, potom asi 15 minút pri 200 stupňoch.
Tip: môžete si spraviť viac cesta a upiecť si len toľko bagetiek, koľko práve potrebujete. Cesto Vás v pohode počká v chladničke aj 2 až 3 dni.