Zdravé pečenie

Bezlepkový ryžový kvások

 

Bezlepkový kvások je skvelý z ryžovej, kukuričnej alebo cirokovej múky

Ak si chcete založiť kvások, skúste podľa tohto postupu. Ak sa nepodarí, nezúfajte, nie je to vaša chyba. Niekedy sa kvasinky správajú záhadne. Ja preto odporúčam získať kvások už od niekoho, kto pravidelne pečie. Napríklad aj u mňa. 🙂 Alebo skúste na kváskovej mape

  1. deň

Do väčšieho skleneného pohára dajte asi 50 g  ryžovej múky a pridajte teplú vodu (cca 50 ml), aby vzniklo hustejšie cestíčko (podobné cestu na lievance). Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa odležať. Ak by sa v priebehu dňa vytvorila navrchu voda, vodu zlejte alebo pridajte lyžicu múky.

2. deň

Cestíčko premiešajte, môžete ho ovoňať. Malo by byť mierne kyslé. Pridajte znovu 2 lyžice múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešajte a nechajte znovu odležať do ďalšieho dňa. Opäť, ak sa vytvorí voda, zlejte ju alebo zahustite múkou. Týmto pridávaním múky prikrmujete kvasinky.

3. deň

V cestíčku by sa mali začať tvoriť bublinky. Premiešajte ho, pridajte opäť 2 lyžice múky a teplej vody toľko, aby bola zmes stredne hustá. Nechajte v pokoji do ďalšieho dňa alebo večer pridajte ešte lyžicu múky.

4. deň

Kvások by mal byť viac-menej hotový. Má bublinky, vonia jemne kyslo, má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Pri pozorovaní zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria oxid uhličitý.

Ak by sa vám kvások nepozdával, môžete v uvedenom postupe pokračovať viac dní (asi 7 dní). Mal by preukazovať nejakú akciu v podobe bubliniek a mierneho rastu. Neporovnávajte ho ale s lepkovým ražným! Má inú konzistenciu, vôňu i chuť.

Pri zakladaní kvások udržujeme pri izbovej teplote, najlepšie v uzavretom priestore – napr. v zatvorenej rúre. Ak by sme chceli pomôcť kvásku, môžeme občas rozohriať rúru na 40 stupňov.

Po založení ho odložte do chladničky. Keď sa budete chystať piecť,  namnožíte si požadované množstvo, po jeho rozkvasení si odložíte dve lyžice na ďalšie pečenie a zvyšok použijete do receptu.

Recept na super bezlepkový chlebík nájdete tu.

foto: Mish Neumann photography

food styling: Zuzana Haláková

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :