V období cukiny som skúšala rôzne koláče, raz som jej dala príliš a koláč bol mokrý alebo bol veľmi suchý. Pri tomto celozrnnom sa mi to jedného rána podarilo, našťastie som si zapísala suroviny. 🙂
Recept na formu 25×25 cm:
- 2 vajíčka
- 3 lyžice medu
- 1 škoricový cukor
- 2 lyžice studenej vody
- 80 g špaldovej celozrnnej múky
- 50 g ražnej celozrnnej múky
- 130 g nastrúhanej cukiny (aj s prípadnou tekutinou)
- 50 g rozpusteného masla
- 3 lyžičky perníkového korenia
- 2 lyžice tmavého kakaa
- 2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- štipka soli
- maslo a strúhaný kokos na vysypanie formy
Postup:
Vyšľaháme si bielka so štipkou soli do tuha, potom – nemusíte umývať metličky z mixéra 🙂 žĺtka s medom, cukrom a vodou. Pridáme ostatné suroviny a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
Dáme do maslom vymastenej a strúhaným kokosom vysypanej formy a pečieme na 180tich stupňoch asi 35 minút.