Ahojte, vitajte na mojej stránke venovanej kvásku, pečeniu kváskového chlebíka a zdravých koláčov.
Volám sa Lenka Mančíková a žijem s rodinkou v centre Bratislavy.
Svoj prvý koláč som upiekla dosť neskoro, až vo veku 21-rokov. Pamätám si, že keď som ho piekla, už vtedy som úplne nebola stotožnená s tým, prečo tam má ísť len biela múka, veľa cukru a masla a pod. a tak odvtedy mením suroviny, znižujem množstvá a vytváram vlastné recepty. Moja kuchyňa sa stala takým malým laboratóriom chutí.
🙂 Vždy ma teší, keď rodina, susedia a známi výsledok ocenia a povzbudzujú ma do ďalšieho pečenia.
Keď som sa po prvýkrát dopočula o kvásku a o jeho zdravých funkciách, pocítila som, že to je cesta, ktorou mám ísť. V skutku fascinovalo ma ako len z múky a vody, a bez použitia kvasníc, môžeme upiecť chlieb. Vždy som rada piekla inak, zdravšie a preto ma lákal živý kvások, ktorý dokáže vytvoriť chutný a telu prospešný chlieb. S jeho použitím piekli ešte naše staré mamy, bolo to dedičstvo, ktoré prechádzalo z matky na dcéru po niekoľko generácií.
Moje prvé skúsenosti s kváskom siahajú niekedy do roku 2012. Neskôr som sa začala špecializovať na ražný chlieb, lebo som chcela konzumovať chlieb s nižším obsahom lepku a s vyšším podielom vlákniny. A keďže som na trhu nenašla naozaj chutný plne ražný chlieb, povedala som si, že ho upečiem sama. Podarilo sa. V mojom okolí som začala byť známa chutným a zdravým kváskovým chlebom, istý čas som ho piekla známym aj neznámym, ale neskôr, keď sa narodil syn Mathias, moje tretie dieťa, prišiel čas posunúť moje skúsenosti ďalej. Vznikla myšlienka organizovať kurzy prípravy a pečenia kváskového chleba. K ražnému kurzu pribudol aj bezlepkový. Dve a pol hodiny účastníci kurzu počúvajú a ja môžem hovoriť a hovoriť…o tom, čo ma baví. Na konci je pre nás všetkých odmenou chutný kváskový chlebík. Ak Vás to zaujalo, pozrite si aktuálnu ponuku mojich kurzov tu
V kvásku sme dostali veľký dar. Množiaca sa energia spája ľudí a rodiny, formuje a vytvára nové. Sila kvásku tkvie v jeho schopnosti šíriť sa ďalej a rásť. Niekedy sa jeho sila utlmí, aby potom zas povstala. S týmto cieľom vznikla aj informačná stránka kvások.sk, ktorá okrem kváskovej mapy, ponúka všetky potrebné informácie o kvásku a pečení s jeho využitím.
Stránka Zdravé pečenie nie je len o kvásku, ale o pečení ako takom. Najmä sladkom. Okrem receptov ma na blogoch zaujmú predovšetkým fotografie. A keďže som si uvedomila, že sama tak krásne neviem odfotiť moje výtvory, spojila som sa s úžasnými kočkami, ktoré mi pomohli doladiť tento môj web. Predstavujem Vám môj tím:
Foto: Denisa Potičná
Food styling: Zuzana Haláková