Zdravé pečenie

Slivkový pie je náš rodinný najobľúbenejší koláč. Aj všetkých našich návštev.

Slivkový pie

Každý rok si plním mraziak balíkmi so slivkami, presne ich mám navážené na tento koláčik – 500 g. A robíme si ním radosť celú zimu.

Spraviť cesto je rýchlovka, napriek tomu ho mávam niekedy v chladničke pár dní alebo v mraziaku. Keď sa mi ohlási návšteva alebo prídu chute, som pripravená. 🙂

 

Slivkový pie – recept:

150 g celozrnnej špaldovej múky 

40 g mletých mandlí alebo aj iných orechov, výborný je aj s lieskovými orieškami

1 vajíčko, 1 lyžica studenej vody

90 g oleja – alsan, maslo alebo kokosový olej

1 lyžica trstinového cukru

štipka soli.

Náplň: aspoň 500 g čerstvých sliviek, môžu byť aj mrazené, s kompótom sa mi koláč už tak nepáči :-)

perníkové korenie

 

Postup:

Cesto vypracovať a nechať v chladničke aspoň hodinu.

Cesto rozvaľkáme na kruh cca 25-30 cm, potriem ho figovým džemom/najlepšie bez cukru/ – okraje nechať voľné, aspoň 3 cm. Na džem položíme slivky poprášené korením do perníkov. Prehrnieme konce cesta centimeter cez náplň, mierne pritlačíme, aby sa záhyby zlepili. Okraje potierame vodou a posypeme troškou trstinového cukru. Budeme mať krásne chrumkavý kraj. 🙂

Pečieme asi 30 až 35 minút na 200 stupňoch.

Slivkový pie

Foto: Michaela Neumannová
Food styling: Zuzana Haláková

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :