Vegánska nugátová tortička – koláčik bez lepku našiel svoje miesto v mojej sladkej knižke “Sladké” kde nájdete veľa zdravších koláčikov, dokonca aj bez lepku. Ak sa vám nechce robiť plnku, stačí siahnuť po super chutnom nugáte od Powerlogy.
Recept na okrúhlu formu (22 cm):
CESTO:
100 g ryžového sirupu
6 PL jablkového pyré
1 ČL jablkového octu
50 g mletých mandlí
150 g pohánkovej múky
50 g tapiokového škrobu
2 PL kvalitného oleja
1 ČL sódy bicarbóny alebo bezfosfátového prášku do pečiva
2 PL kakaa
PLNKA:
150 g lieskovcov
70 g ryžového sirupu
100 ml ryžového mlieka
20 g kakaa
1 ČL rastlinnej želatíny agar
alebo jedno balenie powernugátu od Powerlogy.
Vegánska nugátová tortička – postup:
Zmiešajte všetky suroviny na korpus. Do formy vložte papier na pečenie, vylejte cesto, uhlaďte ho a upečte. Či je cesto hotové, si overte špajdľou, ktorú doň zapichnete. Ak sa na ňu cesto nelepí, je hotové. Pečieme na 180 °C asi 30 minút.
Kým sa pečie korpus, pripravte si plnku. Lieskovce si opražte na suchej panvici. Pokúste sa zbaviť ich aspoň čiastočne šupky a zmixujte s kakaom do hladkej formy. Pridajte ryžový sirup a znovu zamiešajte. Do rastlinného mlieka pridajte agar a priveďte do varu. Trochu nechajte vychladnúť a primiešajte k orieškovému krému.
Ak by bol príliš hustý, pridajte tekutinu. Nakoniec na vychladnutý korpus navrstvite plnku, zarovnajte a nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním môžete poprášiť kakaom a ozdobiť lieskovými orieškami.