Sezónu ríbezlí mám veľmi rada. Vždy si veľa namrazím a potom len počas roka vyťahujem do koláčov alebo čokoládového pudingu. Kombinácia kyslých červených ríbezlí so sladkým krehkým cestom je mňamková.
Recept na formu veľkosti 24 cm:
- 4 žĺtka
- 80 g masla
- 80 g cukru
- Vanilková esencia
- 70 g tapiokového škrobu
- 50 g pomletých mandlí
- 80 g pohánkovej múky
NÁPLŇ:
- 4 bielka
- 50 g cukru
- 250 g červených ríbezlí
Postup:
Žĺtka s cukrom si vymiešate do peny, zašľaháte maslo, pridáte ostatné suroviny. Vymiešané cesto dáte na polhodinu do chladničky.
Potom ho vyvaľkáte na veľkosť formy, pomocou valčeka ho preložíte a po bokoch formy pritlačíte. Ak by sa nedarilo, kľudne môžete po kúskoch natlačiť cesto rukami do formy. Poprepichujete vidličkou a necháte predpiecť.
Zatiaľ si spravíte snehovú náplň. Z bielkov si vyšľaháte tuhý sneh, pridáte cukor a ešte chvíľku šľaháte. Potom sneh rozdelíte na dve časti. Do jednej jemne zamiešate ríbezle, dáte na vychladnutý predpečený korpus a navrch zvyšný sneh. Pečiete, kým povrch nechytí peknú zlatú farbu.
180°C – predpečiete na 10-15 minút
150°C – pečiete 20-25 minút