Zdravé pečenie

Ako pripraviť rýchle žemličky bez kysnutia?

Rýchle žemličky bez kysnutia

Nie vždy je chuť a čas na kváskové či drožďové pečivo.

A tak je tu môj tip na rýchle nielen raňajkové žemličky, ktoré boli doteraz len v knihe Zdravé rýchlovky, ktorú vydala šikovná Jana Šimkovičová so svojim tímom. (V knihe sú rôzne recepty od rôznych blogerov a fit trénerov, určite odoporúčam, ide o jedlá, ktoré pripravíte do 30 minút)

 

V tomto čase, keď nie v každej domácnosti sa  nájde kvások či droždie a do obchodu je nutné čo najmenej chodiť, sa skôr nájde prášok do pečiva alebo sóda bicarbóna.

Recept:

300 g špaldovej múky ( ja zvyknem namiešať 200 g bielej a 100 g celozrnnej)
6 gramov himalájskej soli (zhruba plná lyžička)
2 lyžičky olivového oleja
1lyžička bezfosfátového prášku do pečiva (alebo sóda bicarbóna)
asi 200 – 210 ml vody (každá múka saje rozdielne, cesto je stredne husté)

Ak by ste chceli žemličky trošku proteínové, pridajte namiesto polovice vody 4 lyžice tvarohu.

Ak chcete sladkú verziu, pridajte dve lyžičky kokosového cukru a nejaké sušené ovocie – hrozienka alebo brusnice.

Piecť môžete voľne na plechu alebo na plechu na muffiny, priehlbinky som potrela olejom. Z vymiešaného cesta navlhčenými rukami vytvarujeme guličky, ktoré môžete jednou stranou vložiť do misky s makom alebo sezamovými semiačkami.

Prípadne, mak či sezam, môžeme vmiešať aj priamo do cesta.
Pečieme  asi 20 až 25 minút na 200 stupňoch.

Foto: Denisa Potičná

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :