Zdravé pečenie

Matymuffiny

Kedysi, keď boli deti menšie, piekla som muffiny veľmi často. Páčilo sa mi, že to je taká malá porcia koláčika a ešte v peknom košíčku. Teraz mi dorastá náš najmenší a ja som sa rozhodla, že budem piecť rôzne muffiny aspoň raz za dva týždne.  Nie už len stále čokoládové dokola. 🙂  Tieto s plnkou chutili najmä dospelákom, preto som prezieravo spravila pár kusov bez plnky.

Muffinyčokoricotta

muffinyčokoricotta2

Keď mám doma viacero bezlepkových múk, tak vždy miešam  viaceré z nich. Kvôli chuti či nutričnému zloženiu.

Na tieto muffiny  (12 kúskov) som použila:

80 g tapiokového škrobu

80 g kurakkanovej múky (Kurakkan je považovaný za jednu z najvýživnejších obilnín. Má nízky glykemický index, preto je vhodný pre diabetikov. Je bahatý na vápnik, železo.  Kurakkanová múka je bohatá na vlákninu, obsahuje veľa bielkovín.) Kurakkan je druh prosa, čiže ak nemáte, nahraďte ju viac známou pšenovou múkou.

40 g pohánkovej múky

40 g slnečnicovej múky

120 g čokolády na kúsky

2 lyžičky prášku do pečiva

2 vajíčka

80 g trstinového alebo brezového cukru

1 vanilkový cukor

300 ml acidka alebo kyslej smotany

80 ml rozpusteného masla alebo kvalitného oleja

Plnka:  Ricotta alebo jemný tvaroh a sladidlo podľa chuti, dosladzujem kokosovým cukrom alebo ryžovým sirupom, občas dochutím citrónovým cukrom ,kôrou z citrónu alebo kvapkou kvalitného esenciálneho oleja.

Suché suroviny zmiešam zvlášť, pridám rozmiešané vajíčka s acidkom a maslom, dobre premiešam a plním košíčky. Najprv lyžica cesta, lyžička plnky a na to cesto asi do 2/3 košíčkov.

citronovýcukor

muffinyčokoricota3

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :