Zdravé pečenie

Tak už je to tu…zabezpečili ste si kvások a pripravujete sa na deň D, keď spolu prežijete to pravé kváskové dobrodružstvo, na konci ktorého by mal byť chutný kváskový chlieb?

Mám pre vás 10 užitočných rád, ktoré neskôr oceníte.

Zo začiatku príliš neexperimentujte

V pečení kváskového chleba či pečiva sa radíte k začiatočníkom, poradím vám, držte sa receptu, ktorý ste dostali od skúsenej pekárky. Pozor na výber múky, ktorú nemáte vyskúšanú a celkom iste  nemeňte pomery ingrediencií v recepte. Mohlo by sa stať, že chlebík, na aký ste si zvykli sa zmení na nie príliš vábny kus jedla, dostatočne nenarastie alebo nebude vôbec držať svoj tvar.

Buďte trpezlivý (á)

Kváskové pečenie má niekoľko fáz. Na mojich kurzoch dávam aj tipy, ako to načasovať, aby zvládla piecť aj mamina detí či žena pracujúca na plný úväzok.

1.fáza: rozkvasenie kvásku trvá viac hodín, pokojne aj celú noc.
2.fáza: zamiesenie je len pár minút.
3.fáza: kysnutie trvá viac hodín a samotné pečenie približne 35 až 40 minút

Nezabudnite, kvások treba pravidelne “prikrmovať”

Ak sa chystáme piecť, z kvásku treba pripraviť tzv. rozkvas – ten získate tak, že do materského kvásku pridáte väčšie množstvo múky (v prípade ražného kvásku – ražnú celozrnnú múku) a vodu. Kvások si môžete zakúpiť u mňa alebo na mojom kurze ho dostanete ako súčasť balíka spolu s  receptom a ďalšími dôležitými informáciami. Ak sa piecť nechystáte dlhšie ako týždeň, nezabudnite ho prikŕmiť, lebo inak by mohol stratiť svoju silu a postupne “zomrieť”.

Ak chcete niekomu darovať kvások, dajte mu “jesť” o lyžicu múky a vody viac. A z takto zamiešaného kvásku mu odoberte lyžičku. Nemusíte ho nechať prekvasiť.

Ešte pred kvasením v ošatke nechajte cesto odpočinúť

Šance na dobrý výsledok zvýšite, keď nebudete zbytočne súriť čas a cestu doprajete dostatok priestoru na kvasenie. Potom ako zamiesite chlebovú zmes a ešte predtým ako ho presuniete do ošatky, nič nepokazíte, keď aspoň hodinu necháte cesto prikryté odpočívať.

Predchádzajte prilepeniu cesta na ošatku

Nejednej pekárke sa môže prilepiť chlieb na formu/ošatku, do ktorej dá cesto kvasiť. Poradím vám, ak nepomôže ani múkou vysypaná forma, vyskúšajte rokmi overený tip – zemiakový škrob dajte do ošatky a svoje cesto ochránite. Určite sa už neprilepí.

Silný kvások = chutný chlebík

Táto rovnica naozaj platí. Len dobre živený kvások vie dávať aj dobrý výsledok (chlebík :-) Všímajte si, sú v ňom bublinky, akú má hustotu, nepotrebuje viac vody? Inokedy mu zas pomôže pridať teplo v prostredí, kde kvasí.

Nedostatočne rozohriatá rúra 

Pri pečení kváskového chleba môže chlebík pokaziť aj nedostatočne rozohriata rúra alebo zle zvolená teplota. Poznáte to podľa toho, že chlieb má príliš svetlú kôrku a môže byť stále dosť vlhký.

Pozor na nedopečený chlieb

Chlieb je hotový vtedy, keď pri poklepaní naň vydáva dutý zvuk. A potom, aj keď už môže byť upečený, doprajte mu ešte pár minút navyše. Odmení chrumkavou kôrkou, ktorá stojí za to.

Chlieb má výraznú kyslú chuť

Pravdepodobne štartér kvasil príliš dlho, alebo chlieb zotrval v ošatke viac ako bolo potrebné. Skúste nabudúce dodržať odporúčaný čas kvasenia v ošatke (3-6 hodín) ako aj dobu aktivácie kvásku (maximálne počas jednej noci).

 “Priateľ Kvások” potrebuje pozornosť a lásku

Pamätajte kvások je živá substancia, ktorá citlivo reaguje na zmeny. Niekto povie, že musí používať tú istú múku na jeho prípravu, iný už presne vie, koľko múky a vody potrebuje na aktiváciu i bez váhy. Každý kvások môže mať svoje špecifiká, tak ako my ľudia máme rôzne povahy, chute a pod. Niektorí ľudia sa s kváskom dokonca rozprávajú, dávajú mu mená. :-) Ako ste na tom Vy?

ražný kvások

Foto: Lucia Hô-Chí

Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :