Zdravé pečenie

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 120 minút
Kategória
Bezlepkové
Medzi receptami mám mrkvové šatôčky so slivkovým lekvárom. Na jeseň ich milujem, tak prečo si ich neupiecť aj vo forme lineckého na Vianoce?  Táto moja verzia je bezlepková. Ak nemáte problém s lepkom, použite namiesto bezlepkových múk, múku špaldovú. 

Ingrediencie

– 140 g mrkvi
– 100 g ryžovej krupice (alebo múky)
– 200 g pohánkovej múky
– 50 g mletých mandlí
– vanilkový cukor
– 120 g masla (alebo vegánskeho tuku)
– 1 vajíčko
– slivkový lekvár na zlepovanie
– čokoláda na ozdobu

Postup

Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte v chlade aspoň 30 minút, ja zvyknem robiť na večer a na druhý deň vykrajujem.

Tip: vykrajovátka ak umývate, treba dobre osušiť, nepoložiť len tak na odkvapkávač po umytí. Alebo neumývať, len poutierať papierovou servítkou, tá trošku tuku zabráni, aby hrdzaveli.

Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3-4 mm, vykrajujte plné tvary aj s vykrojeným stredom.

Vykrojené tvary dáme na plech.

Môj tip: plné tvary dajte na jeden plech, s vykrojeným stredom na druhý, pretože tie budú skôr upečené. A mohlo by sa vám stať, že budú trošku pripečené  a už nebudú tak chutiť.

IMG_9732

Pečieme na 180 stupňoch približne 10 minút. Po vychladnutí zlepujeme džemom a vrchnú časť môžeme pocukrovať alebo ozdobiť horkou čokoládou.

IMG_9765

Moje chutné recepty nájdete aj tu:

Ďalšie chutné recepty

Čedarové žemličky

Pre milovníkov čedaru ako stvorené.  Keď ho miluješ, nemáš čo riešiť. 🙂

Kvások si prikrmujem ražnou celozrnnou múkou od Penamu, takisto aj rozkvas.

Kváskové “hot cross buns”

Sú nielen anglickou veľkonočnou špecialitou. Jedávajú sa aj na Novom Zélende, v Kanade na Veľký piatok. Tak ako my pečieme vianočky a mazance, tak oni

[jr_instagram id="1"]