Zdravé pečenie

Syrniky sú tradičné východoeurópske lievance zo sladkého tvarohu (často zvaného “tvarohový syr”), obľúbené najmä v Rusku, na Ukrajine a v Bielorusku. Podávajú sa ako raňajky, dezert alebo sladká večera. Sú jemné, krémové, mierne sladké a výborne chutia teplé aj studené.

syrniky


🧀 Základné suroviny na syrniky:

  • tvaroh (ideálne suchší, nie veľmi vodnatý)

  • vajce

  • trochu múky (hladká alebo krupica)

  • cukor

  • štipka soli

  • vanilka (voliteľne)

  • olej alebo maslo na vyprážanie


🥣 Jednoduchý recept na syrniky:

Ingrediencie (na cca 10 ks):

  • 500 g polotučného tvarohu

  • 1 vajce

  • 2–3 PL trstinového cukru

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 3–4 PL múky (bezlepková – napr. ryžová alebo pohánková funguje tiež)

  • štipka soli

  • maslo alebo olej na opekanie

Postup:

  1. Všetko spolu premiešaj – výsledná hmota by mala byť tvarovateľná, ale nie príliš suchá.

  2. Rukami tvaruj menšie placky (môžeš ich obaliť v múke, ak sú lepivé).

  3. Opekaj na miernom ohni z oboch strán dozlatista.

  4. Podávaj s kyslou smotanou, ovocím, džemom alebo medom.


💡 Tipy:

  • Do cesta môžeš pridať hrozienka alebo nastrúhanú citrónovú kôru.

  • Ak chceš zdravšiu verziu, opeč ich na sucho na nepriľnavej panvici alebo v rúre.

  • Skvele chutia aj s ovocným pyré (napr. z marhúľ, sliviek alebo jabĺk).

Odhad makier pre celé množstvo (cca 550 g hotových syrnikov):

Makroživina Celkové množstvo Na 100 g
Kalórie ~755 kcal 137 kcal
Bielkoviny ~58 g 10,5 g
Tuky ~27 g 4,9 g
Sacharidy ~65 g 11,8 g
(→ cukry cca 25 g)

📌 Poznámky:

  • Množstvo sa môže líšiť v závislosti od typu tvarohu (suchší vs. krémovejší), množstva oleja pri opekaní, prípadne použitých múk.

  • Ak použiješ bezlepkovú múku, hodnoty ostávajú podobné, možno o niečo menej bielkovín.

  • Na zvýšenie proteínov môžeš pridať 1 PL proteínového prášku alebo trochu cottage cheese.


Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00