Zdravé pečenie

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 240 minút
Kategória
kváskové
Kardamómky sú láska. Skúsite? Ak si nie ste istí, spravte plnku pol na pol so škoricovou ako to robím ja. Deti totiž kardamóm nemusia, ja ho ale milujem. Prvý raz som ich ochutnala v Štokholme. Vtedy u nás o nich ešte ani nechyrovali. Teraz ich viete ochutnať už vo viacerých pekárňach v Bratislave alebo si ich pripraviť doma v kváskovej verzii podľa môjho receptu.

Ingrediencie

120 g rozkvasu (lievito madre)
300 g špaldovej bielej múky (alebo pšeničnej manitoby)
100 g špaldovej celozrnnej múky
160-180 ml mlieka podľa savosti múky
60 g trstinového cukru 
60 g masla alebo ghi (prepustené maslo)
1 vajíčko 
8 g kardamómu
2 g soli

Plnka:

150 g masla
70 g trstinového cukru
24 g kardamómu

Postup

Suroviny na cesto zmiešajte v mixéri, postupne pridávajte zapracovať maslo – mieste striedavo na pomalom a rýchlejšom stupni až vypracujete hladké cesto. Cesto by sa malo odliepať od stien nádoby.

Necháme ho kysnúť zakryté na kuchynskej linke aspoň 2 hodiny.

Potom dáme cesto do chladničky na na druhý deň vytvarujeme kardamómové drdoly.

Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme ho plnkou, preložíme na tretiny. Krájame po šírke.

Plnka by nemala byť horúca, skôr studená, aby držala tvar a dala sa dobre roztierať.

Ak by ste mali cesto s plnkou príliš mäkké, dajte ho na chvíľu do chladničky, bude sa Vám s ním lepšie pracovať, plnka nebude vytekať.

IMG_3353

Pečieme na 220 stupňoch asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme, kým nemajú peknú zlatú farbu.

Po upečení potrieme maslom alebo cukrovou vodu (voda a trstinový cukor) Môžeme posypať ozdobným cukrom.

IMG_3237

close

Kvások

Lievito madre sa prikrmuje múkou a vodou v pomere 1:2 v prospech múky. Napr. 100 g múky, 50 ml vody. Najčastejšie pšeničnou hladkou, mne sa osvedčila aj manitoba. Ak máte problém s pšeničnou múkou, v pohode použite aj špaldovú.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Makovo višňový koláč

Zloženie: špalda alebo bezlepková múky(pohánka, teff, mandle) mak xylitol alebo trstinový cukor višne   Recept 240 g celozrnnej špaldovej múky alebo mix bezlepkových múk 50

[jr_instagram id="1"]