Zdravé pečenie

 

Pečené buchty: na nich sa mi páči to, že ich môžem spraviť hocijaké, podľa chutí mojej rodinky. Najčastejšie robím makové, tvarohové alebo čisto džemové. Potom už len hádame, ktorá je ktorá. Ak vygúľate cesto na tenko, najmä maková plnka je hneď jasná.

Lievito madre si treba pred pečením najprv prikŕmiť, kľudne aj 2x múkou a vodou v pomere 2 ku 1 – používam manitobu ale kľudne viete dať aj pšeničnú 00

  • 100 g aktívneho, dobre nakŕmeného lievito madre
  • 220 g múky manitoba (alebo bežná pšeničná 00)
  • 80 g pohánkovej múky
  • 100 g celozrnnej múky
  • 180 ml mlieka (môže byť aj rastlinné, ja som použila mandľové)
  • 2 žĺtka
  • 80 ml oleja (prilievať do cesta postupne)

Plnka maková ako pri pirôžkoch, alebo kupujem najlepšie plnky na trhu u Sojaprodukt, tvarohovú robím tak od oka, tvaroh, hrozienka, žĺtko, cukor, vanilkový cukor

 

pecene buchty

 Postup:

Suroviny vymiešame v mixéri tak aby sa odliepalo od stien nádoby, je pekne elastické. Necháme prebehnúť prvotné kysnutie na linke v teple, 2-3 hodiny.

Po tejto dobe máme dve možnosti: buď odložíme cesto do chladničky na noc a ráno robíme buchty  alebo hneď po prvom kvasení vytvarujeme buchty a už tak vytvarované necháme kysnúť buď na linke alebo v chladničke kľudne aj celú noc.

Ja mám rada čerstvo upečené, tak volím skôr to chladničkové kysnutie. Pretože nechcem mať buchty na večeru. 🙂 Ale ak by predsa, môže celé kysnutie prebehnúť v teple.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme a môžeme nakrájať na štvorce alebo vykrajovať kolieska, navrch položíme plnku a dobre uzavrieme. Spojom dolu položíme do dobre vymastenej formy na pečenie .

 

pecene buchty

 

Pečieme so záparou asi 25-35 minút, prvých 10 minút na 220 stupňoch, neskôr teplotu stiahneme na 200 stupňov.  Po upečení necháme dobre vychladnúť a ak sa okamžite nezjedia, môžete ich uskladniť na neskôr a použiť rôzne krabice na zákusky. 

pecene buchty

Ak nechcete vymasťovať plech či formu, mrknite tieto potreby na pečenie  , nájdete tam fóliu na pečenie, ktorú ja rada používam namiesto papiera na pečenie.

Tipy k príprave

Krok 1: Príprava štartéra (rozkvasu)

Predtým, než začneš miesiť cesto, musíš prebudiť kvások. Na to slúži rozkvas – zmes kvásku, múky a vody, ktorá sa nechá pár hodín pracovať.

Príklad rozkvasu:

  • 50 g aktívneho kvásku

  • 100 g múky

  • 100 g vody

Všetko premiešaj a nechaj 8–12 hodín kvasiť pri izbovej teplote (ideálne cez noc). Keď je rozkvas na vrchole svojej aktivity (má bublinky a príjemnú vôňu), môžeš začať s cestom.


Krok 2: Miesenie cesta

Do rozkvasu pridaj ostatné suroviny podľa receptu – múku, tekutinu, soľ, cukor, tuk. Mies cesto aspoň 10–15 minút, kým nebude hladké a elastické. Ak máš kuchynský robot, nechaj ho robiť tú prácu za teba.

Cesto by nemalo byť príliš tuhé, ale ani riedke. Malo by sa odlepovať od stien misy, ale stále byť jemné na dotyk.


Krok 3: Prvé kysnutie (bulk fermentácia)

Cesto nechaj kysnúť pri izbovej teplote 3–5 hodín (v závislosti od teploty v miestnosti a sily kvásku). Počas kysnutia ho môžeš 1–2× preložiť – jemne ho natiahni a prelož ako obálku. Pomôžeš mu vytvoriť lepšiu štruktúru.


Krok 4: Tvarovanie a druhé kysnutie

Po prvom kysnutí cesto jemne prelož a vytvaruj – môžeš z neho urobiť bochník, vianočku, buchty, rožky, koláče…

Nechaj ho opäť kysnúť – tentokrát 1–2 hodiny pri izbovej teplote, alebo cez noc v chladničke. Chladnička je super voľba, ak chceš ešte lepšiu chuť a lepšie sa ti hodí do denného režimu.


Krok 5: Pečenie

Pečie sa väčšinou na 180–200 °C, v závislosti od receptu a veľkosti. Kváskové cesto sa krásne nafúkne aj v rúre – tzv. oven spring je dôkaz, že si odviedla dobrú prácu.

Pre lesklý povrch môžeš pred pečením potrieť vajíčkom alebo mliekom.


Tipy na úspešné kváskové kysnuté cesto

  • Čas je tvoj priateľ. Neporovnávaj kváskové kysnutie s droždím – kvások pracuje pomalšie, ale o to hlbšie.

  • Neprekrmuj múkou. Cesto môžeš nechať trochu lepivé – výsledok bude jemnejší.

  • Kysnutie sleduj očami, nie hodinami. Každé prostredie je iné.

  • Chladnička je skvelý pomocník. Dlhšie kysnutie pri nízkej teplote znamená bohatšiu chuť a lepšiu striedku.

Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00