Zdravé pečenie

Kváskové pirôžky makové

Pirôžky – kto by si ich nepamätal?! Neviem, či boli vo viacerých mestách, ale v mojej rodnej Žiline boli a sú súčasťou môjho detstva aj školských časov. 

Už dlhšie som ich chcela pripraviť kváskové a mať na stránke. Konečne so skúšaním nových múk od Penamu sa mi to podarilo, keď som bola oslovená pripraviť pre nich nejaký nový recept. Majú krásne obaly ale tiež sa s nimi  robí jedna radosť 🙂 , určite vyskúšajte. 

Lievito madre (LM)  si treba pred pečením najprv prikŕmiť, kľudne aj 2x múkou a vodou v pomere 2:1 – používam manitobu ale aj kľudne pšeničnú 00 – viac nájdete v článku o LM

Recept:

  • 200 g pripraveného lievito madre (LM) 
  • 250 g pšeničnej múky 00 od Múkykvaskovanie
  • 80 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 100 g pomačkaných uvarených zemiakov
  • 2 lyžice trstinového cukru 
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • rumová aróma alebo lyžička rumu

Plnka:

  • 130 g maku
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 5 lyžíc slivkového lekváru
  • 1 lyžica rumu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup:

LM je tuhšie ako ražný rozkvas, preto ho zvyknem rozmiešať najprv s tekutinou, v tomto prípade s mliekom. Používam kuchynský robot. Po pár minútach pridám ostatné suroviny, olej zapracujem naposledy. 

TIP: odporúčam zemiak rozmixovať s mliekom, tak nebudete mať kúsky zemiakov v ceste

Cesto je dobre vymiesené, keď sa odliepa od stien nádoby a je krásne elastické. 

Keď chcem mať pirôžky cez deň, nie na noc, zvyknem cesto robiť večer a napr. v marci som ho nechala kysnúť celú noc na linke. Krásne zväčšilo svoj objem. Nebolo vôbec kyslé. Ale treba rátať s tým, že postupným oteplovaním to nemusí platiť. Treba skúšať. Keď nie som si istá, dávam cesto do chladničky. 

Prikryté cesto nechám dobre nakysnúť. Z vykysnutého cesta potom vyvaľkám plát hrubý asi 1 cm  a nakrájame radielkom na takú veľkosť, ako vyhovuje. Robila som aj väčšie, aj menšie, vyšlo mi ich asi 16 ks. 

Do stredu dáme plnku, dobre uzavrieme kraje ako keby k sebe, dobre každý pogúľame do tvaru šišky, aby sa to spojilo a aby nám pri vyprážaní nevytekala plnka. Vytvorené pirôžky položíme na papier na pečenie spojom dole a necháme ešte podkysnúť aspoň hodinu. 

Na panvicu či do hranca dáme dostatočné množstvo oleja, aby mohli pirôžky plávať. Vysmážame na strednom stupni, pozor na indukciu, to mi takmer okamžite horeli! 🙂

Treba ich aj prevrátiť, nakoľko sú ťažké, samé sa otočia na jednu stranu,  niekedy ich treba vareškou pridržať, aby neboli opražené iba z jednej strany.

Po vypražení položíme na papierovú servítku. 

Dobrú chuť! 🙂

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :