Pri objednávke nad 50 eur doprava zadarmo.

Zdravé pečenie

Čedarové žemličky

Náročnosť
2/5
Čas prípravy
cca 120 minút
Kategória
Kysnuté
Pre milovníkov čedaru ako stvorené.  Keď ho miluješ, nemáš čo riešiť. :-) Kvások si prikrmujem ražnou celozrnnou múkou od Penamu, takisto aj rozkvas.

Ingrediencie

70 g ražného kvásku (rozkvasu) 
80 g ražnej chlebovej múky od Mukykvaskovanie
220 g pšeničnej múky 00
100 ml mlieka
110 g vody
50 g masti
50 g syra čedar (na kocky nakrájaný) plus syr nahrubonastrúhaný navrch
10 g soli

Postup

 

  1. Rozkvas, múky, tekutiny si zmiešame, necháme prebehnúť fermentolýzu (lepšie začne pracovať lepok) aspoň hodinu. Potom pridáme soľ, masť a dobre vymiesime v robote asi 10 minút, potom necháme odstáť aspoň 2 minúty a opäť miesime aspoň 8 minút, kým sa cesto pekne neodliepa od stien mixéra. (časy sú len orientačné)
  2. Po dobrom vymiesení necháme prikryté kysnúť na linke cca 3-4 hodiny, počas tejto doby cesto 4-5x preložíme.
  3. Vykysniuté cesto roztiahneme na pomúčenej doske, posypeme syrom a stočíme do bochníka. Ten rozdelíme na 5 rovnakých častí, uťahovaním vytvoríme žemličky. Položíme ich na papier na pečenie spojom dole. Ak používate ošatku ako mám ja, vtedy ich dávate spojom hore.
  4. Následne necháme dokysnúť na linke 3-4 hodiny alebo aj viac hodín v chladničke.
  5. Po vykysnutí ich potrieme mliekom, posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť.

    Zvyknem robiť cesto poobede, do ošatky stočím na noc a dávam kysnúť do chladničky. Doobeda pečiem.

  6. Pečieme pri teplote 230 stupňov prvých 15 minút, neskôr sťahujeme teplotu na 190 stupňov a dopekáme zhruba ďalších 15 minút.  Pozor, ak by nám horel syr, treba zakryť alobalom.

 

 

Promo

Ďalšie chutné recepty

Kakaový veľkonočný veniec

  Milujem všetko makové. Tak aj pri tomto venci mi okamžite napadla táto plnka. 🙂 Ale tento raz som sa riadila chuťami detí – veniec

[jr_instagram id="1"]