Zdravé pečenie

Ako upiecť strúhaný tvarohový koláč?

Strúhaný tvarohový koláč

Strúhaný koláč s tvarohom bol odjakživa môj najobľúbenejší. Na návštevách. My sme ho doma takmer nerobili. Ak áno, tak nie v kakaovej verzii.

 

A tento môj recept je dokonca bezlepkový. Pri bezlepkovom pečení je problém s konzistenciou cesta, čiže na strúhanie priam perfektný adept. Netreba sa trápiť s cestom, iba zamiešať a nechať vychladiť na strúhanie. Ak ponáhľate, dajte do mraziaku na pol hodiny.

Recept: Ak chcete bežný recept, múku nahraďte  hladkou pšeničnou múkou, všetko ostáva nezmenené.

  • 150 g pohánkovej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 200 g tapioku (alebo zmesovej múky Schär)
  • 1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 2 lyžice kakaa
  • 90 g kokosového cukru
  • 1 vajíčko
  • 200 g masla
  • 3 lyžice studenej vody

Plnka

  • 750 g  hrudkovitého tvarohu (mám rada veľa, ale kľudne stačí aj 500 g)
  • 4 lyžice cukru
  • 2 žĺtka
  • 2 vyšľahané bielky
  • kompótové marhule, môžu byť aj čerstvé marhule

 

🥚 Prečo sa do tvarohovej plnky pridávajú vajíčka?

1. Výživová hodnota

Vajíčka sú doslova malý nutričný zázrak. Do plnky si ich nepridala len pre lepšiu štruktúru (vyšľahané bielka robia plnku nadýchanejšou), ale aj pre:

  • Bielkoviny – vajíčko obsahuje približne 6 g kvalitných bielkovín. V kombinácii s tvarohom (ktorý je už tak bohatý na bielkoviny) vzniká sýta a výživná náplň.

  • Zdravé tuky – najmä v žĺtku sa nachádzajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú vstrebávanie vitamínov.

  • Vitamíny a minerály – vajcia obsahujú vitamín D, B12, selén, cholín a ďalšie dôležité živiny pre mozog, nervy aj imunitu.

Takže pridanie vajec zvyšuje výživnosť a sýtivosť tvarohovej náplne – čo je super najmä ak ide o raňajkový koláč alebo nedeľný obedový dezert.

Strúhaný tvarohový koláč – postup:

Suroviny na cesto zmiešame rukou do pevnej hmoty, ak sa nám to nechce spojiť, pridáme lyžicu vody. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu. Zatiaľ si pripravíme plnku.

Tvaroh, cukor zmiešame so žĺtkami, krátko pomixujem (zriedim ešte pridaním 1 dcl mlieka, ja pre zvýšenie proteínov pridávam proteínové mlieko), jemne primiešame  na husto vyšľahané bielka.

Na menší plech vymazaný maslom a vysypaný strúhaným kokosom (alebo na papier na pečenie) nastrúhame dve tretiny cesta. Môžeme aj lyžicou urovnať. Na cesto dáme plnku, na ňu marhule rezom hore a nastrúhame zvyšné cesto.

Pečieme asi 35 až 40 minút na teplote 180 stupňov.

Tipy na pečenie strúhaného bezlepkového tvarohového koláča

Bezlepkové pečenie má svoje čaro – aj svoje výzvy. Ak si sa rozhodla upiecť obľúbený strúhaný tvarohový koláč bez lepku, určite chceš, aby bol rovnako chutný, vláčny a krásne sa rozpadal na jazyku. Tu je pár osvedčených tipov, vďaka ktorým sa ti koláč podarí na jednotku aj bez lepku.


1. Základ je správna bezlepková múka

Nie každá bezlepková múka sa správa rovnako. Na strúhané cesto odporúčam použiť zmes bezlepkovej múky na pečenie koláčov (napr. kombinácia ryžovej, kukuričnej a zemiakovej). Vyhni sa múkam, ktoré príliš sajú vlhkosť (napr. len kokosová alebo čisto pohánková), lebo cesto môže byť suché a lámavé.

Tip: Pridaj lyžičku psyllia alebo štipku xantánovej gumy, ktoré nahrádzajú lepok a zlepšia pružnosť a štruktúru cesta.


2. Cesto chlaď minimálne 30 minút

Aby sa dalo dobre strúhať, cesto musí byť poriadne vychladené. Po vypracovaní ho zabaľ do fólie a ulož do chladničky aspoň na 30–60 minút, ideálne aj dlhšie. Ak sa veľmi lepí, môžeš ho na chvíľu vložiť aj do mrazničky – no len tak, aby nebolo ako kameň.


3. Tvarohová plnka musí byť jemná, ale nie riedka

Použi tučný hrudkovitý tvaroh a ak treba, trochu ho zjemni smotanou alebo žĺtkom. Vyhni sa veľmi riedkym tvarohom z vaničky – môže sa stať, že koláč „zmäkne“ a nebude držať tvar. Ak máš len vaničkový tvaroh, pridaj lyžicu pudingového prášku alebo škrobu, aby plnka spevnela.


4. Strúhanie cesta – rýchlo a opatrne

Strúhaj na hrubom strúhadle, ideálne nad plechom rovno do formy. Časť cesta si nechaj v mrazničke, aby sa ti neroztopilo, kým strúhaš prvú polovicu. Ak sa cesto príliš drobí, môžeš ho chvíľku „ohmatať“ rukami, ale nespracovávaj ho znova ako klasické – stratí krehkosť.


5. Pečenie pri správnej teplote

Peč koláč pri teplote 170–180 °C (horný-dolný ohrev), kým vrch jemne nezhnedne a plnka nie je na pohľad stuhnutá – zvyčajne 35–45 minút. Nepeč ho príliš dlho, inak sa bezlepkové cesto vysuší.


6. Nechaj koláč úplne vychladnúť

Bezlepkové koláče sú po vytiahnutí z rúry krehkejšie a náchylnejšie na rozpad. Dopraj mu čas – najlepšie chutí, keď sa úplne vychladí (alebo ešte lepšie, keď sa odleží pár hodín v chlade).


Bonus: Malé doladenia, veľké rozdiely

  • Pridaj do plnky citrónovú kôru – krásne prevoňá celý koláč.

  • Ak máš rada sladšie, posyp vrch koláča vanilkovým cukrom hneď po upečení.

  • Skús do cesta pridať trochu mletých orechov – dodajú chuť aj štruktúru.


 

 

Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00