Zdravé pečenie

Chladničkové kysnutie zvýrazní chuť kváskového pečiva. Ale hlavne umožní zladiť kváskové pečenie s Vašim tempom života.  🙂

chladničkové kysnutie

Často reagujete na kurzoch prekvapene, keď spomeniem, že kváskové cesto nechávam kysnúť v chladničke.

Áno, je to tak. Hovorím, zabudnite na všetko, čo ste sa kedy naučili o kysnutom ceste. Že nemá rado chlad či prievan. Ak máte chaos v načasovaní kysnutia a pečenia a jeho zladení s prácou, deťmi či spánkom, chladnička bude Váš veľký pomocník.
Ak nemáme čas piecť a odchádzate na celý deň mimo domu, vložte cesto v nádobe alebo už v ošatke do chladničky a nechajte kysnúť minimálne po dobu 6 hodín alebo aj počas noci.
Pozor! Ak pri kysnutí používate tzv. test prstom, tak ten  tu nefunguje.

Aké môžu byť spôsoby kysnutia?

Klasický spôsob kysnutia:

  • zmiešanie surovín, ponechanie v nádobe na prvé kysnutie 2 až 3 hodiny pri
    izbovej teplote, následne vytvarujeme bochník a vložíme ho do ošatky na druhé kysnutie na 1 až 3 hodiny.
    Čas kysnutia záleží od sily kvásku, od okolitej teploty.

Kombinácia izbového a chladničkového kysnutia:

  • Zmiešanie surovín, ponechanie cesta v nádobe na kysnutie, ktorú vložíme do chladničky kľudne na
    12 hodín aj viac – cesto kysne v chlade, neprekysne, nechutí kyslo, pretože fermentuje pomalšie. Keď
    sa už môžeme venovať cestu, vtedy vyberieme cesto na dosku, vypracujeme bochník, vložíme do ošatky
    na druhé izbové kysnutie na potrebný čas 2 až 3 hodiny.
  • Zamiešanie surovín, ponechanie v nádobe na kysnutie, ktorú necháme kysnúť pri izbovej teplote 2 až 3 hodiny,
    vypracujeme bochník, vložíme do ošatky a dáme kysnúť do chladničky na čas, na aký potrebujeme.

chladničkové kysnutie

Chladnička je môj veľký spojenec, pomáha mi načasovať kysnutie a pečenie tak, ako mne vyhovuje. Ak by sa Vám zdal prekysnutý chlieb, ľahká pomoc – jednoducho znovu premiesiť a stočiť do ošatky. Potom nechať už iba dokysnúť pri izbovej teplote asi 1 až 2 hodiny.

Ak by sa Vám zdal chlieb naopak nedokysnutý, vyberte z chladničky a radšej chvíľu počkajte – nechajte dokysnúť. Ja si niekedy pomáham teplou rúrou. Chlebík vložím do vyhriatej rúry na cca 40 stupňov.

Nech sa vám chladničkové kysnutie darí. Dajte vedieť, či sa vám osvedčilo.

Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00