Zdravé pečenie

Ríbezľový koláč s bielkovou “perinkou”

Náročnosť
1/5
Čas prípravy
cca 40 minút
Kategória
ovocné koláče

Ingrediencie

250 g polohrubej múky
50 g pohánkovej (keď nechcete mixovať, dajte iba polohrubú pšeničnú múku)
100 g masla
70 g cukru
3 žĺtka
2 lyžičky prášku do pečiva

Bielková perinka
3 bielka
370 g ríbezlí
120 g čakankového sirupu (má rovnakú sladivosť ako cukor, ale na rozdiel od neho má vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index)

Postup

Recept na ríbezľový koláč. Výhodou ríbezľového koláča s bielkovou “perinkou” je, že to nie je žiadna veda. Cesto netreba vaľkať, čiže ak by ste ho robili aj s bezlepkovými múkami, s ktorými sa horšie pracuje, tak sa vám určite podarí.

Suroviny na cesto zmiešame do mrveničky, nasypeme na vymastený plech alebo vystlaný papierom na pečenie a lyžicou utlačíme.

Mám rada tenučké cesto, čiže odporúčam  plech veľkosti cca 35X30 cm.

Z bielok a sirupu si vyšľaháme tuhú penu a do nej následne primiešame ríbezle. Ja som mala tento raz ríbezle mrazené a dala som ich rozmrazené aj so šťavou a bolo to ok.

Na cesto rozotrieme bielkovú penu a dáme piecť do zlatova. Na 150 stupňoch asi 35-40 minút.

 

Tip na bezlepkovú verziu: dajte mix pohánkovej a ovsenej bezlepkovej múky.

 

Ríbezľový koláč – kalorické hodnoty na 100 g: 245 kcal

B:4,7 g

S: 31,3 g

T: 9,2 g

vláknina 9,5 g

 

 

Promo

Ďalšie chutné recepty

Jablkový srdiečkový koláč

Ako upiecť jablkový srdiečkový koláč? Takmer vôbec nerobím jablkové koláče. Ani neviem vlastne prečo. Asi preto, že mám najradšej jablko len tak surové. Ale každoročne

[jr_instagram id="1"]
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00