Zdravé pečenie

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 35 minút
Kategória
Bezlepkové
Ak máte radi žĺtkové rezy, tak toto je ich chuťovo zaujímavá modifikácia. Tento recept som obchádzala roky v časopisoch Apetit.  Až tento raz som ho skúsila. Ak máte radi žĺtkové rezy, tak táta pozmenená verzia vám bude veľmi chutiť.  Môj recept je bez lepku a bez laktózy. Ak nemáte problém s lepkom, použite namiesto bezlepkových múk, múku špaldovú, maslo klasické, nie rastlinné. 

Ingrediencie

80 g rastlinného masla (alebo normálneho masla) 
80 g trstinového alebo kokosového cukru
1 žĺtko
200 g mletých vlašských orechov (ja som dala mix vlašákov a lieskovcov)
4 bielka
70 g ryžovej krupičky zn. Extrudo 

Poleva:

3 žĺtka
1 vanilkový cukor
40 g cukru plus orechy pomleté podľa chuti posypať navrch

Postup

V mise vymiešajte (najlepšie mixérom) žĺtko s cukrom a maslom do hustej bielej peny.

Vyšľahajte si tuhý sneh z bielkov.

Do žĺtkovej peny primiešajte 180 g orechov, ryžovú múku (či krupičku) a zľahka vmiešajte sneh z bielkov.

Cesto rozotrite na vymazaný a vysypaný nízky plech. Pečte na teplote 160 stupňov dokiaľ nezružovie. Môže to byť okolo 15 minút.

Cesto by nemalo byť úplne prepečené, hnedé.

IMG_9991

Medzi tým si pripravíme polevu. Všetky suroviny zmixujeme do hustej bielej hmoty. Po upečení ešte horúce cesto potrieme polevou a posypeme zvyšnými orechami. Po vychladnutí nakrájame na kocky alebo vykrajujeme okrúhlym vykrajovátkom alebo menším pohárom mesiačiky.

IMG_9996

close

Moje recepty nájdete aj tu.

Ďalšie chutné recepty

Semolinové bagety

Úžasne chrumkavé bagety z kvásku so semolinovou múkou. Semolina im dodá krásnu farbu aj chuť. Ak ju však nemáte, kľudne spravte iba z pšeničnej múky.<br

[jr_instagram id="1"]