Zdravé pečenie

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 35 minút
Kategória
Bezlepkové
Ak máte radi žĺtkové rezy, tak toto je ich chuťovo zaujímavá modifikácia. Tento recept som obchádzala roky v časopisoch Apetit.  Až tento raz som ho skúsila. Ak máte radi žĺtkové rezy, tak táta pozmenená verzia vám bude veľmi chutiť.  Môj recept je bez lepku a bez laktózy. Ak nemáte problém s lepkom, použite namiesto bezlepkových múk, múku špaldovú, maslo klasické, nie rastlinné. 

Ingrediencie

80 g rastlinného masla (alebo normálneho masla) 
80 g trstinového alebo kokosového cukru
1 žĺtko
200 g mletých vlašských orechov (ja som dala mix vlašákov a lieskovcov)
4 bielka
70 g ryžovej krupičky zn. Extrudo 

Poleva:

3 žĺtka
1 vanilkový cukor
40 g cukru plus orechy pomleté podľa chuti posypať navrch

Postup

V mise vymiešajte (najlepšie mixérom) žĺtko s cukrom a maslom do hustej bielej peny.

Vyšľahajte si tuhý sneh z bielkov.

Do žĺtkovej peny primiešajte 180 g orechov, ryžovú múku (či krupičku) a zľahka vmiešajte sneh z bielkov.

Cesto rozotrite na vymazaný a vysypaný nízky plech. Pečte na teplote 160 stupňov dokiaľ nezružovie. Môže to byť okolo 15 minút.

Cesto by nemalo byť úplne prepečené, hnedé.

IMG_9991

Medzi tým si pripravíme polevu. Všetky suroviny zmixujeme do hustej bielej hmoty. Po upečení ešte horúce cesto potrieme polevou a posypeme zvyšnými orechami. Po vychladnutí nakrájame na kocky alebo vykrajujeme okrúhlym vykrajovátkom alebo menším pohárom mesiačiky.

IMG_9996

Moje recepty nájdete aj tu.

Ďalšie chutné recepty

Kváskové krekry

Na tieto úžasné, chrumkavé chlebíky alebo krekry netreba nič extra. Iba dobrý kvások, ražnú múku, čas na odležanie. Placky môžete vyvaľkať aj s deťmi, preniesť

[jr_instagram id="1"]