Ako pripraviť celozrnné perníky? Všetko, okrem múky, áno, aj vajíčka :-)) dáme do hrnca a vo vodnom kúpeli všetko necháme rozpustiť, dobre miešame, asi 5 minút. Nebojte, praženica sa nám nespraví. Zložíme z ohňa a necháme oddychovať asi 10 minút. Potom pridáme múku. Vymiesime cesto a necháme cez noc v chladničke. Je lepšie, ak spravíte cesto vopred. Ale už som skúšala vykrajovať tvary asi po 4 hodinách a bolo to ok.
K tomuto receptu dostávam často otázky, že cesto po vybratí z chladničky je príliš tvrdé. Vtedy ho nechám asi hodinku na linke, rozdelím si ho potom na polovicu alebo aj tretiny a vyvaľkám tieto menšie časti. Cesto vydrží v chladničke aj týždeň. (ak by ste sa k nemu nevedeli dostať.. viem o čom hovorím!)
S cestom sa výborne robilo, čomu som sa potešila – zatiaľ čo som si bola zabehať, zastúpila ma moja Tami – vyvaľkala som jej časť cesta a ona vykrajovala tvary. Dokonca jej išlo aj samej vyvaľkať. Tak kľudne sa dajte do toho aj s deťmi. Odporúčam.
![Tami-s-perníkmi-558×558 celozrnné perníky](https://www.zdravepecenie.sk/wp-content/uploads/2015/11/Tami-s-perníkmi-558x558-150x150.jpg)
Vykrajovali sme rôzne tvary, Tamarka mi najprv dávala rôzne veľkosti na jeden plech – to určite nerobte, vždy podobnú veľkosť na jeden plech, aby niektoré neboli priveľmi spečené. Celozrnné perníky sa pečú krátko, asi 8 minút na 180tich stupňoch, vyberám ich z rúry, keď sú ešte trošku mäkké. Po upečení potieram vajíčkom. Budú sa krásne lesknúť.
![perníky-558×418 perníky-558x418](https://www.zdravepecenie.sk/wp-content/uploads/2015/11/perníky-558x418-150x150.jpg)
Perníky majú fascinujúcu históriu, ktorá siaha až do staroveku. Ich pôvod môžeme hľadať v antickom Grécku a Ríme, kde sa piekli sladké medové koláče. Skutočný perník, ako ho poznáme dnes, sa však rozšíril v stredovekej Európe, najmä vďaka používaniu exotického korenia, ako je škorica, zázvor, klinčeky a muškátový oriešok, ktoré do Európy priniesli križiaci.
Zaujímavosti o perníkoch:
-
Tvar a dizajn: Perníky sú známe svojimi rôznymi tvarmi – od jednoduchých koliesok po komplikovane zdobené figúrky. Tradícia perníkových postavičiek, napríklad perníkového panáčika, sa rozšírila v 16. storočí v Anglicku.
-
Liebkuchen z Nemecka: Nemecko je domovom jednej z najstarších tradícií pečenia perníkov – Nürnberger Lebkuchen. Tieto perníky boli obľúbené vďaka jemnosti a korenistým chutiam.
-
Perníkové domčeky: Perníkové domčeky sa stali populárnymi vďaka rozprávke “Janko a Marienka” od bratov Grimmovcov. Po jej vydaní sa tradícia pečenia perníkových domčekov začala šíriť po celej Európe.
Tipy na pečenie perníkov:
-
Dlhé odležanie cesta: Tradičné perníkové cesto potrebuje čas na odpočinok, ideálne niekoľko dní až týždňov. Tento proces umožňuje rozvinúť chuť korenia a jemnejšiu štruktúru cesta.
-
Med namiesto cukru: Kvalitný med nielenže dodáva sladkosť, ale pomáha aj konzervovať perníky, takže vydržia dlho mäkké.
-
Správne korenie: Zmes korenia je základom dokonalých perníkov. Škorica, zázvor, aníz, klinčeky a kardamóm tvoria klasickú kombináciu.
-
Zdobenie: Glazúra z bielka, práškového cukru a citrónovej šťavy je tradičná na zdobenie. Ak chceš viac farieb, môžeš pridať prírodné farbivá, napríklad červenú repu, matcha prášok alebo kakao.
Pečenie perníkov je nielen chutnou aktivitou, ale aj krásnou tradíciou, ktorá prináša radosť celej rodine.