Zdravé pečenie

Náročnosť
1/5
Čas prípravy
cca 60 minút
Kategória
vianočné
Toto vianočné pečivo by nemalo tento rok u Vás na stole chýbať. Kto totiž ochutnal, bol nadšený. Toto vianočné pečivo by nemalo u Vás chýbať. Kto ochutnal, bol nadšený. Dávala som ho už minulý rok na môj instagram, inšpirovala som sa v časopise Apetit. Ak ste ho ešte nevideli, skúsite? Ak bude chutiť, poteším sa komentárom. V závere receptu nájdete aj jeho bezlepkovú verziu.

Ingrediencie

150 g špaldovej hladkej múky
70 g mletých mandlí
2 lyžice rumu, 2 lyžice kakaa
60 g pomletého trstinového cukru 
100 g masla
1 žĺtko (aj s celým vajíčkom som piekla, a v pohode, ale so žĺtkom sú krehkejšie)
Marhuľový džem na zlepovanie a tmavá čokoláda na potretie koncov

Postup

Ako upiecť vianočné “sacher” pečivo? Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte v chlade aspoň 30 minút, ja zvyknem robiť na večer a na druhý deň vykrajujem. Ak nemáte dostatok vykrajovátok alebo Vám niektoré zhrdzaveli ako mne časom, mrknite na tescoma vykrajovače.

Tip: vykrajovátka ak umývate, treba dobre osušiť, nepoložiť len tak na odkvapkávač po umytí. Alebo neumývať, len poutierať papierovou servítkou, tá trošku tuku zabráni, aby hrdzaveli.

Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3-4 mm, vykrajujte plné tvary aj s vykrojeným stredom.

Vykrojené tvary dáme na plech.

Silikónová podložka na pečenie  je super, opakovane použiteľná, nemusíte kupovať papier na pečenie.

Môj tip: plné tvary dajte na jeden plech, s vykrojeným stredom na druhý, pretože tie budú skôr upečené. A mohlo by sa vám stať, že budú trošku pripečené  a už nebudú tak chutiť.

Vianočné "sacher" pečivo

Sacher pečivo pečieme na 180 stupňoch približne 8 minút. Po vychladnutí zlepujeme džemom a vrchnú časť čiastočne v rohoch potrieme čokoládovou polevou.

Odporúčam spraviť hneď dve dávky, tak sú dobré. 🙈

Keď viem, že mi cesto bude dlhšie oddychovať v chladničke a mám nazvyš kvások, pridám do cesta lyžicu ľubovoľného kvásku. Kvások múku dôkladne rozloží, koláčiky budú lepšie stráviteľné.

IMG_5963

BEZLEPKOVÁ VERZIA

80 g pohánkovej múky, 
80 g ovsenej bezlepkovej múky, 
70 g mletých mandlí, 
100 g masla, 
1 vajíčko,
80 g pomletého trstinového cukru, 
2 lyžice kakaa, 
2 lyžice rumu

Promo

Ďalšie chutné recepty

Banánový cheesecake z tofu

Banánový cheesecake z tofu – táto torta, resp. pôvodne cheesecake vznikol preto, že čoraz viac ľudí nemôže mliečne produkty. A keďže mám veľmi rada tofu,

Mrkvové linecké takmer bez cukru

Medzi receptami mám mrkvové šatôčky so slivkovým lekvárom. Na jeseň ich milujem, tak prečo si ich neupiecť aj vo forme lineckého na Vianoce?

Táto

[jr_instagram id="1"]
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00