Zdravé pečenie

Milujem piecť a veľmi rada robím kysnuté cesto, teraz už väčšinou kváskové – keby som nemala čo robiť, asi pečiem každý deň – len ešte nájsť odbyt na moje výtvory, aby som to náhodou nepojedla všetko sama. Na čo potom behám, že? 🙂

A prečo opäť kvások a nie droždie? Kvások a chlieb či koláče z neho sú chutnejšie (baktérie mliečneho kvasenia), ľahšie stráviteľnejšie(pretože sa rozloží fytín obsiahnutý v múke) a odolnejšie voči plesniam. (kyselina mliečna) Aj keď neviem, či u nás niečo musí plesni odolávať, zmizne to vždy veľmi rýchlo…

Ak si však netrúfate na kváskové cesto a túžite po výsledku takmer okamžite, skúste tento môj tvarohový mazanec bez kysnutia.

Recept cca 1 kg bochník: (môžete rozdeliť aj na dva menšie)

250 g rozkvasu

(lyžicu ražného kvásku som si prikŕmila špaldovou bielou a celozrnnou cca 150 g múky a 150 g vody)
150 ml plnotučného mlieka
360 g múky – špaldovej bielej 200 g, 160 g celozrnnej
110 g cukru – použila som rapaduru, preto je aj mazanec tmavší
Vanilková esencia
2 vajíčka, plus vajíčko na potretie pred pečením
100 g masla
Kôra z bio citróna – z polovičky
3 g soli
80 g hrozienok vopred namočených v rume s vodou – trošku takto ochutenej vody som dala aj do cesta, asi 3 lyžice
50 g mandlí plus mandle na posyp

Postup:

Do kuchynského robota dáme rozkvas, mlieko, cukor, vajíčka, múku, dobre zmiešame  a necháme odpočívať asi pol hodinu. Potom pridáme soľ, maslo, citrónovú kôru a necháme miesiť aspoň 10 minút. Nakoniec pridáme hrozienka a mandle.

Zdalo sa mi cesto hustejšie, tak som doliala už spomínanú vodu s rumom.

Cesto necháme kysnúť prikryté v mise v zatvorenej rúre asi 2 hodiny, potom som ho dala na dosku, ktorú som len jemne pomúčila bielou špaldovou múkou a vytvarovala bochník.

Dáme kysnúť do nádoby alebo ošatky. 

 

Cesto si môžeme pripraviť aj na noc a necháme v mise v chladničke. Ráno vytvarujeme bochníček.

 

Kým som sa vrátila s deťmi domov, čakal ma krásne vykysnutý v zatvorenej rúre. Potrela som ho vajíčkom a posypala mandľami. Piekla som ho ako chlieb, na najvyššej teplote prvých 10 minút, ďalších 10 minút asi na 200 stupňoch ale potom som už stiahla teplotu a aj ho prikryla , aby náhodou neprihorel. V rúre mazanec ešte krásne vyskočil do výšky. Piekla som ho asi 45 minút, treba skúsiť špajdľou, či už je, čas pečenia záleží na rúre. 

Po vybratí z rúry ho môžete ešte potrieť rozpusteným maslom – výborné to je s maslom zmiešaným s rumom.

Najlepší je s maslom a marhuľovým džemom. 🙂

Dobrú chuť a pekné pohodové sviatky prajem.

 

Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

 
 
 
 
 
Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :