Pečiete na Veľkú noc vianočku či veľkonočný mazanec? Mne babka každé veľkonočné sviatky piekla mazanec, tak to je to prvé, čo mi napadne pred Veľkou nocou. A tento raz som chcela pripraviť taký, aby ho mohla jesť aj moja kamarátka. Babkin bol z droždia, tento je z kvásku. Bezlepkového.
Ak ho nemáte, môžete si ho skúsiť založiť alebo použite akýkoľvek a dokŕmte ho kukuričnou alebo ryžovou múkou. Ak potrebujete niečo rýchle, skúste nekysnutý tvarohový mazanec.
Recept:
200 g hotového kvásku
(kukuričný kvások základný prikŕmený na noc kukuričnou múkou 100 g, 100 ml vody)
100 g tapiokovej múky
50 g celozrnnej ryžovej múky
70 g pohánkovej múky
1 vajíčko
6 lyžíc trstinového cukru
2 lyžice rumu (na namočenie brusníc a použitie do cesta)
100 g rozpusteného masla (alebo rastlinného tuku Alsan)
1 lyžica psylia, kôra z polovice bio citróna
100 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
Brusnice, množstvo podľa chuti – (namočené v lyžici vody s rumom aspoň hodinu) – spolu s tekutinou som zamiešala do cesta
Veľkonočný mazanec – postup:
Suroviny na cesto som dobre zmiešala. Na doske spolu s jemným pridaním celozrnnej ryžovej múky a/alebo pohánkovej som vypracovala cesto prekladaním a vytvarovala mazanec. Vložila do ošatky a nechala kysnúť aspoň 6 hodín – záleží od sily kvásku.
Po vykysnutí som vyklopila na lopárik s papierom na pečenie, potrela vajíčkom, posypala plátkami mandlí. Presunula som na plech. Piekla som na rozhorúčenom plechu prvých 10 minút na teplote 230 stupňov, neskôr som stiahla na 200 stupňov a celkový čas pečenia záleží od rúry, ale mne to trvalo asi 35 minút. Ak by vám príliš zhnedol na povrchu, prikryte alobalom.
Foto: Denisa Potičná
Food styling: Zuzana Haláková