Zdravé pečenie

Kváskový mazanec

Náročnosť
2/5
Čas prípravy
cca 90 minút
Kategória
veľkonočné
Milujem piecť a veľmi rada robím kysnuté cesto, teraz už väčšinou kváskové – keby som nemala čo robiť, asi pečiem každý deň – len ešte nájsť odbyt na moje výtvory, aby som to náhodou nepojedla všetko sama. Na čo potom behám, že?

Ingrediencie

Recept cca 1 kg bochník:
(môžete rozdeliť aj na dva menšie)
150 g rozkvasu (pšeničného alebo špaldového – ak nemáte doma taký kvások, tak si môžete rozkvasiť z lyžice ražného kvásku, tým, že pridáte cca 100 g múky a 100 ml vody)
360 g múky – špaldovej bielej 200 g, 160 g celozrnnej
150 ml plnotučného mlieka
110 g cukru – použila som rapaduru, preto je aj mazanec tmavší
vanilková esencia – polku lyžičky
2 vajíčka, plus vajíčko na potretie pred pečením
100 g masla
kôra z polovičky bio citróna
3 g soli
80 g hrozienok vopred namočených v rume s vodou – trošku takto ochutenej vody som dala aj do cesta, asi 3 lyžice
50 g mandlí plus mandle na posyp

Postup

A prečo opäť kvások a nie droždie? Kvások a chlieb či koláče z neho sú chutnejšie (baktérie mliečneho kvasenia), ľahšie stráviteľnejšie, pretože sa rozloží fytín obsiahnutý v múke a odolnejšie voči plesniam. ( vďaka kyseline mliečnej) Aj keď neviem, či u nás niečo musí plesni odolávať, zmizne to vždy veľmi rýchlo…

Ak si však netrúfate na kváskové cesto a túžite po výsledku takmer okamžite, skúste tento môj tvarohový mazanec bez kysnutia.

Do kuchynského robota dáme rozkvas a všetky suroviny okrem masla a hrozienok a miesime, aby sa to pekne spojilo. Následne pridáme maslo a miesime ďalej, kým sa pekne neodliepa od stien.  Nakoniec pridáme hrozienka a mandle.

Zdalo sa mi cesto hustejšie, tak som doliala už spomínanú vodu s rumom.

Cesto necháme kysnúť prikryté v mise na linke alebo v zatvorenej rúre asi 2 hodiny, potom som ho dala na dosku, ktorú som len jemne pomúčila bielou špaldovou múkou a vytvarovala bochník. Mazanec môže byť aj zapletaný zo 4 prameňov, niečo ako challah. Video pletenia mám tu:

Dáme kysnúť do nádoby alebo ošatky.

 

Cesto si môžeme pripraviť aj na noc a necháme v mise v chladničke. Ráno vytvarujeme bochníček. Alebo upletiem a dám na noc do chladu a ráno pečiem.

 

Kým som sa vrátila s deťmi domov, čakal ma krásne vykysnutý v zatvorenej rúre. Potrela som ho vajíčkom a posypala mandľami. Piekla som ho na cca 230 stupňovej teplote prvých 10 minút, ďalších 10 minút asi na 180 stupňoch ale potom som už stiahla teplotu a aj ho prikryla , aby náhodou neprihorel. V rúre mazanec ešte krásne vyskočil do výšky. Piekla som ho asi 45 minút, treba skúsiť špajdľou, či už je, čas pečenia záleží na rúre.

Po vybratí z rúry ho môžete ešte potrieť rozpusteným maslom – výborné to je s maslom zmiešaným s rumom.

Najlepší je s maslom a marhuľovým džemom. 🙂

Dobrú chuť a pekné pohodové sviatky prajem.

 

Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

Moje ďalšie sladké recepty nájdete aj tu:

Ďalšie chutné recepty

Moravské koláče

Treba si urobiť rozkvas deň pred pečením, resp. ráno v ten deň, ako si chceme zarobiť cesto. Váš kvások, čo máte – či už ražný

Krehké rožky s orechovou náplňou

Veľká dobrota, ktorá mizne zo stola rýchlosťou blesku. Ak sa vám nechce robiť rožteky, kľudne si život zjednodušte a spravte tri menšie záviny.

Štedrák

Tento koláč priam milujem. Poriadna nálož všetkého, čo môžem – veeeľa maku, orechov, tvarohu. A mňamkové cesto. Nie kysnuté.

[jr_instagram id="1"]