Zdravé pečenie

_MG_6073

Ak máte zvyšok uvarenej polenty, šup s ňou do chleba. 🙂

Recept:

200 g špaldového kvásku

300 g špaldovej chlebovej múky

50 g kukuričnej múky

100 g uvarenej vychladnutej polenty (kukuričná krupica)

250 ml vlažnej vody

kukuričná múka na dosku na vypracovanie bochníka

Postup:

200 g špaldového kvásku získame z lyžice ražného kvásku(alebo hocijakého, ktorý máte doma) a 100 g špaldovej celozrnnej múky a 100 ml vody. To sme nechali prikryté rozkvasiť na linke najmenej 8 až 12 hodín.

Z rozvasu si nezabudnite odložiť lyžicu späť do chladničky na ďalšie pečenie.

Kvások zmiešame s ostatnými surovinami.

Necháme cesto odležať prikryté aspoň hodinu. Počas tejto doby môžeme cesto v mise 1x preložiť.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, hnetením a prekladaním vytvarujeme bochník a dáme kysnúť do ošatky. Necháme kysnúť prikryté  3 až 5 hodín alebo dlhšie v chladničke.

Na tomto kysnutí ma baví to, že si ho vieme načasovať podľa našej časovej zaneprázdnosti. Podľa toho ako stíhame, dáme rozkvasiť kvások buď večer alebo ráno a od toho sa odvíja načasovanie ostatných krokov. Ja uprednostňujem spraviť si cesto na večer, nechať ho kysnúť v chladničke a skoro ráno upiecť. Môžete prekvapiť zvyšok rodiny čerstvými raňajkami.

Pečieme v dobre rozohriatej rúre na rozpálenom plechu na 250 stupňoch – 10 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov. Celkový čas pečenia asi 38 minút. Záleží tiež od vlastností Vašej rúry.

_MG_6406

Modelka Lola, cviklovýchlieb a polentový chlieb.

Foto: Mish Neumann, Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :