Ak máte zvyšok uvarenej polenty, šup s ňou do chleba. 🙂
Recept:
200 g špaldového kvásku
300 g špaldovej chlebovej múky
50 g kukuričnej múky
100 g uvarenej vychladnutej polenty (kukuričná krupica)
250 ml vlažnej vody
kukuričná múka na dosku na vypracovanie bochníka
Postup:
200 g špaldového kvásku získame z lyžice ražného kvásku(alebo hocijakého, ktorý máte doma) a 100 g špaldovej celozrnnej múky a 100 ml vody. To sme nechali prikryté rozkvasiť na linke najmenej 8 až 12 hodín.
Z rozvasu si nezabudnite odložiť lyžicu späť do chladničky na ďalšie pečenie.
Kvások zmiešame s ostatnými surovinami.
Necháme cesto odležať prikryté aspoň hodinu. Počas tejto doby môžeme cesto v mise 1x preložiť.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, hnetením a prekladaním vytvarujeme bochník a dáme kysnúť do ošatky. Necháme kysnúť prikryté 3 až 5 hodín alebo dlhšie v chladničke.
Na tomto kysnutí ma baví to, že si ho vieme načasovať podľa našej časovej zaneprázdnosti. Podľa toho ako stíhame, dáme rozkvasiť kvások buď večer alebo ráno a od toho sa odvíja načasovanie ostatných krokov. Ja uprednostňujem spraviť si cesto na večer, nechať ho kysnúť v chladničke a skoro ráno upiecť. Môžete prekvapiť zvyšok rodiny čerstvými raňajkami.
Pečieme v dobre rozohriatej rúre na rozpálenom plechu na 250 stupňoch – 10 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov. Celkový čas pečenia asi 38 minút. Záleží tiež od vlastností Vašej rúry.
Modelka Lola, cviklovýchlieb a polentový chlieb.
Foto: Mish Neumann, Food styling: Zuzana Haláková