Zdravé pečenie

Osie hniezda

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 120 minút
Kategória
Kysnuté
Mäkkulinké aj na druhý deň.

Ingrediencie

Cesto:

– 150 g rozkvaseného (pripraveného) lievito madre z múky manitoba
– 90 g rozpusteného masla
– 150 g špaldovej celozrnnej múky dmBio
– 200 g múky  manitoba
– 60 gtrstinového cukru
– špitka soli
– 200 ml  mlieka (môže byť aj rastlinné)

Plnka:

– 130 g masla
– 70 g trstinového cukru
– 24 g mletej škorice

Postup

Najprv si dáme do misy lievito madre, tzv. tuhý kvas a mlieko a dobre rozmiešame. Neskôr pridáme ostatné suroviny a necháme dobre vypracovať v kuchynskom robote. (alebo aj kľudne) Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote aspoň 3 hodiny, v chladničke kľudne aj celý deň či noc.

Zatiaľ si spravíme plnku. Maslo roztopíme a zmiešame so škoricou a cukrom. Dáme zatiaľ do chladničky.

Najradšej robím tak, že zhruba po 3 hodinách si dám podkysnuté cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkám do obdĺžnika a potriem plnkou. Plnka nesmie byť veľmi horúca ani tuhá, tak akurát, aby sa stierkou dala pekne rozotrieť na cesto.

Z kratšej strany  (aby vyšlo  9 ks po cca 1,5 cm kúskoch) zvinieme závin a nakrájame na rovnaké kúsky.  Dáme do maslom vymastenej formy v odstupe. Krásne vykysnú a spoja sa.  Formu zvyknem dať do chladničky, ak chcem mať osie hniezda čerstvo upečené ráno. Prikryjeme igelitom.

Ráno rozohrejeme rúru na 200 stupňov,  formu zatiaľ necháme na linke v izbovej teplote.

Pečieme asi 30 minút, prvých 10-15 minút so záparením rúry, zvyšok bez. (spodný plech vyberieme).

“Pred pečením môžete každé osie hniezdo poliať lyžičkou sladkej smotany. Je to mňamka. :-)”

TIP

Ak robíte s tekutým kváskom:
Lyžica špaldového kvásku, 100 g  špaldovej celozrnnej múky, 80 ml vody, dobre zamiešať a nechať cez noc rozkvasiť na linke v izbovej teplote prikryté utierkou. Ráno odobrať 150 g rozkvasu a k  nemu pridať ostatné suroviny. Cesto dať do tepla, kysne asi 4 až 6 hodín, záleží od sily kvásku.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Zemiakový chlieb

Aj vy máte niekedy problém so správnym nožom na chlieb? Ideálne je používať nôž na chlieb so zúbkami (ideálne kovaný, napríklad IVO Premier). Ak taký k dispozícii

[jr_instagram id="1"]