Zdravé pečenie

Banánový chlieb so zvyškom lievito madre

Náročnosť
2/5
Čas prípravy
cca 120 minút
Kategória
Špaldové
Mala som viac nakŕmeného, odloženého lievito madre, tak som ho šupla do tohto receptu. Ak nemáte, kľudne upečte bez. Tu lievito madre (kvások) neplní tú svoju hlavnú funkciu, dodáva len fajnovú chuť. Nakoľko dávame aj sódu bicarbónu a pečieme hneď po zamiešaní. (nie po odležaní, ak necháte odležať, napr v noci v chladničke, vtedy už môžeme hovoriť o zdravotných benefitoch kvásku. 

Ingrediencie

4 prezreté banány
310 g špaldovej hladkej múky
60 g pomletých mandlí
60 g trstinového cukru
80 g čokolády
80 ml oleja
2 lyžice lievito madre
2 vajíčka
2 lyžičky sódy bicarbony
Pol lyžičky škorice, štipka soli

Postup

Suroviny dobre zmiešame, nešľaháme. Formu vytrieme olejom, cesto vylejeme do formy, vrch posypeme čokoládou a obložíme pekanovými orechmi.

 

Pečieme pri 180 stupňoch asi 45-50 minút. Skúsime špajdľou, či je upečený. Ak by už bol vrch tmavší, prikryte alobalom, ja som prikryla vrchnákom, ktorý táto forma má.

TIP

Dôležité je mať prezreté banány, určite ho neskúšajte piecť s nedozretými. Nie je to totiž ono. 
U nás, keď sa nakopia prezreté banány, nikto ich nechce. Buď ich použijem do banánového kokteilu, ktorý milujem od detstva (nie však každý člen rodiny zdieľa toto nadšenie) alebo pečiem vegánske  banánové muffiny. 

Promo

Ďalšie chutné recepty

Zemiakový chlieb

Aj vy máte niekedy problém so správnym nožom na chlieb? Ideálne je používať nôž na chlieb so zúbkami (ideálne kovaný, napríklad IVO Premier). Ak taký k dispozícii

[jr_instagram id="1"]