My s manželom máme veľmi radi sladké sobotné obedy, narozdiel od našich detí. 🙂 A dukátové buchtičky patria k našim obľúbeným. A keď už, tak kváskové.
Ak nemáte doma lievito madre alebo pšeničný kvások ale máte iba ražný kvások, môžete odobrať lyžičku a pridať pšeničnú múku a vodu a spravíte si pšeničný rozkvas. Z neho po pár hodinách, keď rastie a má bublinky, odoberiete 100 g na zarobenie cesta. Zvyšok odložíte na ďalšie pečenie do chladničky.
Všetky suroviny zmiešame, dobre vymiesime, necháme kysnúť na linke aspoň 2 hodinky a potom máte dve možnosti: vytvarovať malé buchtičky alebo len tak odložiť cesto a neurobiť nič – a v oboch prípadoch dať kysnúť do chladničky. Toto je moje najčastejšie načasovanie. Lebo ľúbim kysnuté cesto len čerstvé, tak nerada pečiem čokoľvek kysnuté na noc.
A ráno už iba nechám vytvarované dukátové buchtičky trošku – asi hodinu dokysnúť na linke a pečiem zhruba 25-30 minút na teplote 200 stupňov so zaparením rúry alebo vytvarujem a nechám podkysnúť ale dlhší čas. (2-3 hodiny určite)
Časy sú orientačné, záleží od vášho kvásku, okolitej teploty či vašej nálady, ale to už určite viete. 🥰Čiže ide o to, kedy to potrebujete a či máte čas doobeda sa s cestom „prplať“. Podľa toho si to načasujete.
A potom už len vychutnávate. Po upečení odporúčam potrieť rozpusteným maslom s rumom, je to mňam. 🙏
Podávame s vanilkovým pudingom s rumom. (alebo rumovou príchuťou)