Ako upiecť pšeničný toastový chlieb? Zmiešame suroviny okrem soli a oleja, necháme postáť na fermentolýzu aspoň 30 minút, až hodinu. Pridáme soľ a olivový olej a dobre vymiesime.
Potom cesto prekladáme ako v popise vyššie, aspoň 3-4x po cca 30 minútach.
Aby sa Vám chlebík dobre po upečení vyklopil, forma na toastový chlieb musí byť naozaj dobre vymastená – buď maslom alebo olivovým olejom.
Po prekladoch si preklopíme cesto na pomúčenú dosku, jemne natiahneme do obdĺžnika podľa veľkosti formy a stočíme ako závin a vložíme do vymastenej formy spojom dole.
Necháme ešte aspoň hodinu, dve na linke a potom uzatvorené dáme do chladničky na pomalé kysnutie.
Pred pečením môžeme pokropiť nakysnutý chlieb, posypať vločkami.
Pečieme pri teplote 250 stupňov, bez zaparenia rúry, nakoľko je cesto uzavreté vo forme. Po prvých 15 minútach stiahneme teplotu na 230 stupňov.
Poklop formy má naznačené drážky na rovnomerné pokrájanie chleba, ak by až tam vyšlo cesto, treba tiež dobre potrieť olejom.
Z formy ide pekne vybrať, aj bol veľmi pekne upečený, nebolo nutné ho dopekať na voľno. Po vybraní necháme vychladnúť na mriežke, aby bol pekne chrumkavý.
Keramickú formu na pečenie môžete obmeniť za silikónové formy na pečenie, záleží na vašich preferenciách.
Ak by ste chceli skúsiť špaldový toast, tu je recept.
Toastový chlieb je obľúbený z viacerých dôvodov, ktoré z neho robia praktickú a univerzálnu súčasť jedálnička:
- Jednoduchosť a pohodlie:
Toastový chlieb je už nakrájaný na rovnomerné plátky, čo šetrí čas a robí ho ideálnym pre rýchle raňajky, desiatu alebo snack. - Dlhá trvanlivosť:
V porovnaní s tradičnými druhmi chleba vydrží toastový chlieb čerstvý dlhšie, vďaka čomu je populárny u ľudí, ktorí nemajú čas často nakupovať čerstvé pečivo. - Univerzálnosť:
Dá sa použiť na sladké i slané jedlá – od masla a džemu až po šunky, syry či avokádové toasty. Tiež je základom mnohých obľúbených jedál, ako sú sendviče, francúzsky toast alebo krutóny do polievky. - Ľahká opečenosť:
Toastový chlieb má jemnú štruktúru a rovnomernú hrúbku, čo ho robí ideálnym na opekanie. Po upečení je chrumkavý zvonka a mäkký zvnútra, čo si mnoho ľudí obľúbilo. - Neutrálna chuť:
Jeho chuť je pomerne jemná, takže dobre ladí s rôznymi prísadami. Môžete ho ľahko prispôsobiť rôznym kuchyniam a receptom. - Cenová dostupnosť:
V porovnaní s niektorými špecializovanými chlebmi (napr. remeselné kváskové chleby) je toastový chlieb cenovo dostupný, čo ho robí atraktívnym pre široké spektrum ľudí. - Obľúbenosť sendvičov:
Kultúra sendvičov a rýchleho stravovania výrazne prispela k popularite toastového chleba, keďže sa perfektne hodí na jednoduchú prípravu jedál.
Zaujímavosti o toaste:
Toast, taký obyčajný krajec opečeného chleba, má za sebou prekvapivo bohatú históriu a zaujímavé fakty:
- Pôvod slova: Slovo “toast” pochádza z latinského tostum, čo znamená “opečený” alebo “vysušený”. V staroveku sa chlieb opekával, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť.
- Staroveký zvyk: Už Rimania opekali chlieb nad ohňom a pridávali ho do vína na ochutenie. Tento zvyk sa neskôr rozšíril do Európy a stal sa súčasťou stolovania.
- Moderný toastovač: Prvý elektrický toastovač bol predstavený v roku 1893 firmou Crompton & Company. Avšak prvý automatický toastovač, ktorý vyskočil, keď bol toast hotový, vynašiel Charles Strite v roku 1921.
- Toast ako symbol šťastia: V Anglicku bol toast tradične spájaný s oslavami. Ľudia zvykli opečený chlieb ponoriť do vína a venovať ho na počesť niekoho – odtiaľ pochádza aj výraz “raise a toast” (pripíjať).
- Najdrahší toast na svete: V roku 2004 sa na eBay predal toast so zobrazením Panny Márie za neuveriteľných 28 000 dolárov. Tento toast sa stal jedným z najznámejších predmetov populárnej kultúry.
- Toast v umení: Toast sa objavil aj vo vede a literatúre. Existuje dokonca Murphyho zákon o toaste, ktorý tvrdí, že toast spadne na zem vždy maslom nadol.
Ak nabudúce budete mať na raňajky toast, môžete si spomenúť na jeho históriu a dôležitosť v našej kultúre! 😊