Ako upiecť pšeničný toastový chlieb? Zmiešame suroviny okrem soli a oleja, necháme postáť na fermentolýzu aspoň 30 minút, až hodinu. Pridáme soľ a olivový olej a dobre vymiesime.
Potom cesto prekladáme ako v popise vyššie, aspoň 3-4x po cca 30 minútach.
Aby sa Vám chlebík dobre po upečení vyklopil, forma na toastový chlieb musí byť naozaj dobre vymastená – buď maslom alebo olivovým olejom.
Po prekladoch si preklopíme cesto na pomúčenú dosku, jemne natiahneme do obdĺžnika podľa veľkosti formy a stočíme ako závin a vložíme do vymastenej formy spojom dole.
Necháme ešte aspoň hodinu, dve na linke a potom uzatvorené dáme do chladničky na pomalé kysnutie.
Pred pečením môžeme pokropiť nakysnutý chlieb, posypať vločkami.
Pečieme pri teplote 250 stupňov, bez zaparenia rúry, nakoľko je cesto uzavreté vo forme. Po prvých 15 minútach stiahneme teplotu na 230 stupňov.
Poklop formy má naznačené drážky na rovnomerné pokrájanie chleba, ak by až tam vyšlo cesto, treba tiež dobre potrieť olejom.
Z formy ide pekne vybrať, aj bol veľmi pekne upečený, nebolo nutné ho dopekať na voľno. Po vybraní necháme vychladnúť na mriežke, aby bol pekne chrumkavý.
Keramickú formu na pečenie môžete obmeniť za silikónové formy na pečenie, záleží na vašich preferenciách.