Zdravé pečenie

Pšeničný toastový chlieb z lievito madre

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 240 minút
Kategória
Kvaskové
Už dlhšie som evidovala, že nemám vhodnú nádobu na toastový chlieb, preto som ho ani dlho nepiekla. Po presťahovaní sa a zariaďovaní si kuchyne som hľadala vhodnú formu na pečenie.  Tescoma e-shop  mal v ponuke keramickú nádobu a to v krásnej červenej farbe, ktorá ma okamžite zaujala. A tak sa deti môžu tešiť na toastový chlieb častejšie. Nová forma si totiž zaslúžila nový receptík.

Ingrediencie

100 g pripraveného, občerstveného lievito madre
230 g pšeničnej celozrnnej múky dmBIO
230 g pšeničnej chlebovej múky alebo manitoby
10 g medu
20 g olivového oleja
12 g soli
300 g vody

Postup

Zmiešame suroviny okrem soli a oleja, necháme postáť na fermentolýzu aspoň 30 minút, až hodinu. Pridáme soľ a olivový olej a dobre vymiesime.

Potom cesto prekladáme ako v popise vyššie, aspoň 3-4x po cca 30 minútach.

Aby sa Vám chlebík dobre po upečení vyklopil, forma na toastový chlieb  musí byť naozaj dobre vymastená – buď maslom alebo olivovým olejom.

Po prekladoch si preklopíme cesto na pomúčenú dosku, jemne natiahneme do obdĺžnika podľa veľkosti formy  a stočíme ako závin a vložíme do vymastenej formy spojom dole.

Necháme ešte aspoň hodinu, dve na linke a potom uzatvorené dáme do chladničky na pomalé kysnutie.

Pred pečením môžeme pokropiť nakysnutý chlieb, posypať vločkami.

Pečieme pri teplote 250 stupňov, bez zaparenia rúry, nakoľko je cesto uzavreté vo forme. Po prvých 15 minútach stiahneme teplotu na 230 stupňov.

Poklop formy má naznačené drážky na rovnomerné pokrájanie chleba, ak by až tam vyšlo cesto, treba tiež dobre potrieť olejom.

Z formy ide pekne vybrať, aj bol veľmi pekne upečený, nebolo nutné ho dopekať na voľno. Po vybraní necháme vychladnúť na mriežke, aby bol pekne chrumkavý.

Keramickú formu na pečenie môžete obmeniť za silikónové formy na pečenie, záleží na vašich preferenciách.

close

Načasovanie

Ráno o 9.0O rozkvas
cca 17.00 zmiešanie surovín bez rozkvasu – fermentolýza zhruba 30 minút až hodina
cca 18.00 dobré vymiesenie cesta, až sa odliepa od stien
do 21.00 – prekladanie cesta
21.30 – stočený do formy
23.00 – odložený do chladničky na pomalé kysnutie
7.00  – pečenie

Promo

Ďalšie chutné recepty

[jr_instagram id="1"]