Rozkvas zmiešame s múkou a vodou, necháme postáť 30 minút až hodinu a spravíme autolýzu. Po tejto dobe pridáme soľ, rascu a zemiak a dobre necháme vymiesiť v robote, kým sa neodliepa od stien. Po vymiesení necháme v mise prikryté aspoň 2-3 hodiny, počas tejto doby 2-3 preložíme.
Následne stočíme do ošatky a necháme kysnúť. Ošatku vysypem najradšej pohánkovou múkou alebo semolinou.
Najčastejšie robím chlebík na noc. To znamená, že ráno si spravím rozkvas, večer vymiesim chlieb a na noc dám kysnúť už v ošatke do chladničky. Ráno pečiem a tešíme sa z čerstvého chlebíka na raňajky. 🙂
Pečieme pri 250 stupňoch prvých 10 minút, potom stiahneme teplotu na 200 stupňov. (prípadne v remoske, cca 30 minút)
Tip: každá múka má inú savosť, preto odporúčam posledných 20-30 ml vody dať až na konci, prípadne aj pridať. Časť vody viete nahradiť bublinkovou minerálkou alebo pivom.