Zdravé pečenie

chyby_kvasku

Aké sú najčastejšie chyby kvásku? Zdravý materský kvások vonia nádherne kyslo a má bublinky.

Stáva sa, že aj napriek tomu, že sme dodržali všetko presne podľa receptu, chlebík v ošatke nerastie alebo rastie veľmi pomaly, prípadne pri pečení “nevyskočí”.

Chlieb po rozkrojení môže byť  hutný, mokrý, s takmer žiadnymi “očkami” v ceste.

Vtedy, s najväčšou pravdepodobnosťou, je chyba v kvásku.

Pozrite sa na najčastejšie chyby kvásku a možnosti, ako kvások ešte zachrániť.

1. CHYBA – Nepripravenosť alebo prekvasenosť rozkvasu

To, či je rozkvasený kvások pripravený na zarobenie cesta,  si môžeme otestovať nasledovne:

Do misky dáme vlažnú vodu a namočíme do nej lyžicu. Touto lyžicou odoberieme trošku kvásku a vložíme ho do vody:

  • Ak pláva, je pripravený na použitie.
  • Ak klesne na dno, skúste kvások opäť odobrať o 30 minút neskôr. Proces čakania opakujte viackrát. Ak máte čas. :-)
  • Ak sa rozpúšťa vo vode, je už prekvasený. Vtedy odporúčam pridať do rozkvasu lyžicu múky a počkať aspoň hodinu. Kvások by mal krásne vybehnúť, a aj test by mal dokázať jeho pripravenosť na použitie do cesta.

 

2. CHYBA – Kvások nepracuje tak ako má. Z rôznych dôvodov sa v ňom premnožili nežiadúce baktérie

Existuje viacero dôvodov, prečo sa kvások môže pokaziť, respektíve “oslabiť”:

  • Nádoba, v ktorej kvások uchovávame, mohla byť zašpinená.
  • Do kvásku sme išli prstami alebo lyžicou, na ktorej boli nejaké nežiadúce baktérie.
  • Choroba v domácnosti, čiže v priestore sú premnožené opäť nežiadúce baktérie.
  • Nekvalitná múka.

Ak máme:

  • Kyslý zápach kvásku – kvások je hladný, asi sme ho dlho neprikŕmili. Treba pridať múku a vodu.
  • Biely povlak na kvásku – môže ísť o chybu múky, premnožené kvasinky, či začínajúcu pleseň. Radšej pár dní nepečieme. Povlak treba nahrubo odstrániť, skúsiť zmeniť múku, preložiť do iného pohára. Kvások deň – dva pozorujeme. Ak by sa opäť na jeho povrchu niečo dialo na jeho, je to pleseň. Vtedy kvások vyhodíme a klikneme na kvasok.sk, aby sme získali nový od nejakého suseda- pekára. :-)
  • Šedý kvások – použili sme  príliš teplú vodu.
  • Obschnutý kvások – kvások sme počas kvasenia neprikryli.

 

Pokiaľ má kvások bublinky, nie je plesnivý a nie je na ňom zvláštny biely povlak so zápachom, ešte sa dá zachrániť.

Ako? Jednoducho.

Vezmeme lyžicu kvásku, zvyšok vyhodíme. Pridáme 30 g múky a 30 ml vody, zamiešame a necháme na linke kvasiť aspoň 9 hodín.

Po tomto čase pridáme opäť 30 g múky a 30 ml vody. Proces môžeme ešte raz zopakovať. Tým kvások dostatočne posilníme a kvások získa na svojej kvalite. Odložíme si dve lyžice do čistej nádoby. Zvyšok kvásku môžeme zamraziť, nasušiť, rozdať, použiť do varenia alebo spraviť tieto lievance.

Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00