Zdravé pečenie

Vianočný voňavý chlieb

Milujem vianočné vône – to sú pre mňa perníkové korenie, škorica, pomarančová kôra a týmto môže voňať a chutiť aj raňajkový vianočný chlebík.

Perníkové korenie si môžete namiešať vlastné – badyán, škorica, aníz, kardamón, chute a vôňe budú omnoho intenzívnejšie

Recept ( asi 850g bochník)

Rozkvas:

1 lyžica ražného kvásku

100 g špaldovej  múky

100 ml vody

Necháme rozkvasiť na linke v teple 8 až 12 hodín. Odvážime si potrebné množstvo rozkvasu, zvyšok odložíme do chladničky na ďalšie pečenie.

Cesto:

200 g rozkvasu

180 g  pšeničnej chlebovej múky

50 g plátkov mandlí

50 g sušeného ovocia (hrozienka alebo brusnice)

20 g ďatľového sirupu alebo melasy

1 lyžica pomarančovej kôry

20 g kandizovaného zázvoru

6 g soli

8 g korenie do perníkov

Pol lyžičky anízu

2 lyžice ghi (prepustené maslo)

150 ml vlažnej vody (môže byť aj časť mlieka)

Postup:

Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili. Necháme kysnúť asi hodinu a pol, počas tejto doby raz preložíme.  Z misy preložíme na dosku vysypanú špaldovou múkou a na doske prekladáme zo strany na stranu a vytvarujeme bochník. Cesto by malo byť voľné, nie príliš tuhé. Ak je, kľudne pridajte trošku vody, každá múka má totiž inú savosť. Vložíme do pomúčenej ošatky a necháme kysnúť v teple cca  4 až 6 hodín,záleží od sily kvásku. Môžete zvoliť aj chladničkové kysnutie, buď v mise alebo už vyformovaný bochník priamo v ošatke.

Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok, kam nalejeme vodu pri vkladaní chlebíka do rúry. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude znieť  duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku.

                   

                                            

Foto: Denisa Potičná, FoodStyling: Zuzana Haláková

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :