Zdravé pečenie

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 240 minút
Kategória
kváskové
Úžasne chrumkavé bagety z kvásku so semolinovou múkou. Semolina im dodá krásnu farbu aj chuť. Ak ju však nemáte, kľudne spravte iba z pšeničnej múky. Na rozkvas budete potrebovať kvások tzv. lievito madre (tuhý kvas) z pšeničnej múky. (alebo typ múky manitoba)

Ingrediencie

– 60 g aktívneho, dobre nakŕmeného lievito madre
– 250 g múky semolina
– 100 g pšeničnej múky
– 240 g vody
– 8 g soli

Postup

Ako pripraviť Semolinové bagety? Suroviny vymiešame v mixéri tak aby sa odliepalo od stien nádoby, je pekne elastické. Necháme prebehnúť prvotné kysnutie na linke v teple, 2-3 hodiny.

Zvyknem zarobiť cesto večer.Po tejto dobe máme dve možnosti: buď odložíme cesto do chladničky na noc a ráno vytvarujeme bagety alebo hneď po prvom kvasení spravíme bagety už tak vytvarované necháme kysnúť v chladničke celú noc.

Ja mám rada čerstvo upečené, tak volím skôr to chladničkové kysnutie. Pretože nechcem mať bagety na večeru ale na raňajky. 🙂 Ale ak by predsa, môže celé kysnutie prebehnúť v teple.  Ak začnete s ich prípravou nie večer ale ráno. 

IMG_3506

Semolinové bagety pečieme so záparou asi 25-35 minút, prvých 10 minút na 250 stupňoch, neskôr teplotu stiahneme na 220 stupňov.  Po upečení necháme dobre vychladnúť.

Semolinové bagety

Kvások

Lievito madre sa prikrmuje múkou a vodou v pomere 1:2 v prospech múky. Napr. 100 g múky, 50 ml vody. Najčastejšie pšeničnou hladkou, mne sa osvedčila aj manitoba. Ak máte problém s pšeničnou múkou, v pohode použite aj špaldovú.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Bábovka s orechovou plnkou

REINDLING. Táto špecialita pôvodne pochádza z Korutánska a je plnená škoricou, hrozienkami a orieškami. Ide vlastne o voňavé kysnuté cesto bohato plnené rôznymi plnkami.

Kváskové “hot cross buns”

Ako upiecť kváskové “hot cross buns”? Sú nielen anglickou veľkonočnou špecialitou. Jedávajú sa aj na Novom Zélende, v Kanade na Veľký piatok. Tak ako my

[jr_instagram id="1"]