Ako pripraviť celozrnné perníky? Všetko, okrem múky, áno, aj vajíčka :-)) dáme do hrnca a vo vodnom kúpeli všetko necháme rozpustiť, dobre miešame, asi 5 minút. Nebojte, praženica sa nám nespraví. Zložíme z ohňa a necháme oddychovať asi 10 minút. Potom pridáme múku. Vymiesime cesto a necháme cez noc v chladničke. Je lepšie, ak spravíte cesto vopred. Ale už som skúšala vykrajovať tvary asi po 4 hodinách a bolo to ok.
K tomuto receptu dostávam často otázky, že cesto po vybratí z chladničky je príliš tvrdé. Vtedy ho nechám asi hodinku na linke, rozdelím si ho potom na polovicu alebo aj tretiny a vyvaľkám tieto menšie časti. Cesto vydrží v chladničke aj týždeň. (ak by ste sa k nemu nevedeli dostať.. viem o čom hovorím!)
S cestom sa výborne robilo, čomu som sa potešila – zatiaľ čo som si bola zabehať, zastúpila ma moja Tami – vyvaľkala som jej časť cesta a ona vykrajovala tvary. Dokonca jej išlo aj samej vyvaľkať. Tak kľudne sa dajte do toho aj s deťmi. Odporúčam.
Vykrajovali sme rôzne tvary, Tamarka mi najprv dávala rôzne veľkosti na jeden plech – to určite nerobte, vždy podobnú veľkosť na jeden plech, aby niektoré neboli priveľmi spečené. Celozrnné perníky sa pečú krátko, asi 8 minút na 180tich stupňoch, vyberám ich z rúry, keď sú ešte trošku mäkké. Po upečení potieram vajíčkom. Budú sa krásne lesknúť.