Pri objednávke nad 50 eur doprava zadarmo.

Zdravé pečenie

Náročnosť
2/5
Čas prípravy
cca 60 minút
Kategória
Vianočné
Mäkkučké celozrnné perníky. Úžasne sa s cestom pracuje, čiže môžete zapojiť aj deti. Žiadne vaľkanie cesta cez fóliu.

Ingrediencie

600 g celozrnnej špaldovej múky,
100 g trstinového cukru pomletého, v pohode je to aj s kryštálovým
200 g medu,
150 g masla,
3 vajcia,
2 čajové lyžičky mletej škorice,
3 čajové lyžičky perníkového korenia,
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Postup

Všetko, okrem múky, áno, aj vajíčka :-)) dáme do hrnca a vo vodnom kúpeli všetko necháme rozpustiť, dobre miešame, asi 5 minút. Nebojte, praženica sa nám nespraví. Zložíme z ohňa a necháme oddychovať asi 10 minút. Potom pridáme múku. Vymiesime cesto a necháme cez noc v chladničke. Je lepšie, ak spravíte cesto vopred. Ale už som skúšala vykrajovať tvary asi po 4 hodinách a bolo to ok.

K tomuto receptu dostávam často otázky, že cesto po vybratí z chladničky je príliš tvrdé. Vtedy ho nechám asi hodinku na linke, rozdelím si ho potom na polovicu alebo aj tretiny a vyvaľkám tieto menšie časti. Cesto vydrží v chladničke aj týždeň. (ak by ste sa k nemu nevedeli dostať.. viem o čom hovorím!)

S cestom sa výborne robilo, čomu som sa potešila – zatiaľ čo som si bola zabehať, zastúpila ma moja  Tami – vyvaľkala som jej časť cesta a ona vykrajovala tvary. Dokonca jej išlo aj samej vyvaľkať. Tak kľudne sa dajte do toho aj s deťmi. Odporúčam.

Tami-s-perníkmi-558x558

Vykrajovali sme rôzne tvary, Tamarka mi najprv dávala rôzne veľkosti na jeden plech – to určite nerobte, vždy podobnú veľkosť na jeden plech, aby niektoré neboli priveľmi spečené. Pečú sa krátko, asi 8 minút na 180tich stupňoch, vyberám ich z rúry, keď sú ešte trošku mäkké. Po upečení potieram vajíčkom. Budú sa krásne lesknúť.

perníky-558x418

Tip

Ak zameníte 100 g múky ľubovoľným kváskom (ja zvyknem dávať ražný), perníčky budú ešte mäkšie.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Jablkový srdiečkový koláč

Takmer vôbec nerobím jablkové koláče. Ani neviem vlastne prečo. Asi preto, že mám najradšej jablko len tak surové.  Ale každoročne na jeseň sledujem, ako snáď

Ensaimada – typický španielsky koláč

Veľmi radi chodievame do španielskej Andalúzie. Keďže rada ochutnávam nové jedlá, neodolala som typickému sladkému pečivu, ktoré je potreté masťou. A tu je moja kvásková verzia.

Kysnutý koláč s ovocím

Ak máte radi kysnutý koláč ale máte po jeho zjedení rôzne zdravotné problémy, tak tento kváskový je pre vás to pravé.

[jr_instagram id="1"]