Zdravé pečenie

Makové linecké s citrónovým krémom – keď tradícia stretne sviežosť

Linecké pečivo patrí medzi tie klasiky, ktoré nás sprevádzajú od detstva. Väčšinou si ho spájame so sladkou malinovou alebo marhuľovou lekvárovou náplňou. Ale čo tak ich oživiť a posunúť na novú úroveň? Pridala som do cesta mletý mak – vďaka nemu sú orieškovejšie, zemitšie a zaujímavejšie na chuť. A namiesto klasického džemu som zvolila niečo výnimočné – lemon curd, svieži citrónový krém.

Tento dezert je doslova stretom dvoch svetov: tradičného a moderného, jemne sladkého a iskrivo kyslého. Ideálny na jar, keď sa nám žiada niečo svieže, ale stále trošku nostalgické.


Čo je to lemon curd?

Lemon curd vznikol v Anglicku v 19. storočí a pôvodne sa podával ako alternatíva džemu na toast alebo scones pri popoludňajšom čaji. Jeho textúra je bohatá, krémová a jemne mazľavá – niečo medzi krémom a maslom. Základ tvorí čerstvá citrónová šťava, vajíčka, cukor a maslo. Výsledkom je intenzívne citrónová, no zároveň zamatovo hladká dobrota, ktorá výborne ladí s koláčmi, tartami aj lineckým pečivom.


Na čo si dať pozor pri príprave lemon curd?

Aj keď sa pripravuje len zo štyroch surovín, lemon curd má svoje drobné úskalia. Tu sú dve najčastejšie chyby, ktoré sa oplatí vyhnúť:

1. Príliš rýchle zahrievanie

Lemon curd sa pripravuje vo vodnom kúpeli alebo na miernom ohni. Ak teplotu zbytočne vyženieš vysoko, vajíčka sa zrazia a krém bude hrudkovitý. Preto ho miešaj neustále a zahrievaj trpezlivo. Keď zhustne do konzistencie riedkeho pudingu, odstav ho a nechaj vychladnúť.

2. Nedostatočné precedenie

Aj keď sa ti podarí krásna konzistencia, vždy odporúčam lemon curd precediť cez jemné sitko, kým je ešte teplý. Zbavíš sa tým prípadných kúskov zrazeného vajíčka a výsledok bude krásne hladký a hodvábny.


Ak máš rada kombinácie tradičných chutí s moderným twistom, tieto linecké s lemon curd si zamiluješ. A ak ich vyskúšaš, daj mi vedieť – rada si pozriem tvoju verziu 🍋

makove linecke

Makové linecké – recept:

150 g pohánkovej múky

50 g mandľovej múky   

30 g nepomletého maku

40 g trstinového cukru (pomletého)

1 lyžička pomarančovej sušenej kôry

80 g masla

1 vajíčko

Ak nepotrebujete verziu bez lepku, skúste tento recept na linecké z detstva.

Príprava citrónového krému: (lemon curd)

3 žĺtka

50 g trstinového cukru,

50 ml citrónovej šťavy,

30 g masla,

kôra z jedného citróna.

Všetko dobre miešať nad parou. Ak nespotrebujete, treba mať uložené v chladničke.

 

Ak sa vám páči recept, poteším sa zdieľaniu
Mohlo by sa vám páčiť :
Poštovné zdarma pri nákupe nad 80.00