Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte v chlade aspoň 30 minút, ja zvyknem robiť na večer a na druhý deň vykrajujem. Ak nemáte dostatok vykrajovátok alebo Vám niektoré zhrdzaveli ako mne časom, mrknite na tescoma vykrajovače.
Tip: vykrajovátka ak umývate, treba dobre osušiť, nepoložiť len tak na odkvapkávač po umytí. Alebo neumývať, len poutierať papierovou servítkou, tá trošku tuku zabráni, aby hrdzaveli.
Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3-4 mm, vykrajujte plné tvary aj s vykrojeným stredom.
Vykrojené tvary dáme na plech.
Silikónová podložka na pečenie je super, opakovane použiteľná, nemusíte kupovať papier na pečenie.
Môj tip: plné tvary dajte na jeden plech, s vykrojeným stredom na druhý, pretože tie budú skôr upečené. A mohlo by sa vám stať, že budú trošku pripečené a už nebudú tak chutiť.
Pečieme na 180 stupňoch približne 8 minút. Po vychladnutí zlepujeme džemom a vrchnú časť čiastočne v rohoch potrieme čokoládovou polevou.
Odporúčam spraviť hneď dve dávky, tak sú dobré.
Keď viem, že mi cesto bude dlhšie oddychovať v chladničke a mám nazvyš kvások, pridám do cesta lyžicu ľubovoľného kvásku. Kvások múku dôkladne rozloží, koláčiky budú lepšie stráviteľné.