Zdravé pečenie

Náročnosť
1/5
Čas prípravy
cca 60 minút
Kategória
vianočné
Toto vianočné pečivo by nemalo tento rok u Vás na stole chýbať. Kto totiž ochutnal, bol nadšený. Toto vianočné pečivo by nemalo u Vás chýbať. Kto ochutnal, bol nadšený. Dávala som ho už minulý rok na môj instagram, inšpirovala som sa v časopise Apetit. Ak ste ho ešte nevideli, skúsite? Ak bude chutiť, poteším sa komentárom. V závere receptu nájdete aj jeho bezlepkovú verziu.

Ingrediencie

150 g špaldovej hladkej múky
70 g mletých mandlí
2 lyžice rumu, 2 lyžice kakaa
60 g pomletého trstinového cukru 
100 g masla
1 žĺtko (aj s celým vajíčkom som piekla, a v pohode, ale so žĺtkom sú krehkejšie)
Marhuľový džem na zlepovanie a tmavá čokoláda na potretie koncov

Postup

Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte v chlade aspoň 30 minút, ja zvyknem robiť na večer a na druhý deň vykrajujem. Ak nemáte dostatok vykrajovátok alebo Vám niektoré zhrdzaveli ako mne časom, mrknite na tescoma vykrajovače.

Tip: vykrajovátka ak umývate, treba dobre osušiť, nepoložiť len tak na odkvapkávač po umytí. Alebo neumývať, len poutierať papierovou servítkou, tá trošku tuku zabráni, aby hrdzaveli.

Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3-4 mm, vykrajujte plné tvary aj s vykrojeným stredom.

Vykrojené tvary dáme na plech.

Silikónová podložka na pečenie  je super, opakovane použiteľná, nemusíte kupovať papier na pečenie.

Môj tip: plné tvary dajte na jeden plech, s vykrojeným stredom na druhý, pretože tie budú skôr upečené. A mohlo by sa vám stať, že budú trošku pripečené  a už nebudú tak chutiť.

IMG_5965

Pečieme na 180 stupňoch približne 8 minút. Po vychladnutí zlepujeme džemom a vrchnú časť čiastočne v rohoch potrieme čokoládovou polevou.

Odporúčam spraviť hneď dve dávky, tak sú dobré. 🙈

Keď viem, že mi cesto bude dlhšie oddychovať v chladničke a mám nazvyš kvások, pridám do cesta lyžicu ľubovoľného kvásku. Kvások múku dôkladne rozloží, koláčiky budú lepšie stráviteľné.

IMG_5963

close

BEZLEPKOVÁ VERZIA

80 g pohánkovej múky, 
80 g ovsenej bezlepkovej múky, 
70 g mletých mandlí, 
100 g masla, 
1 vajíčko,
80 g pomletého trstinového cukru, 
2 lyžice kakaa, 
2 lyžice rumu

Promo

Ďalšie chutné recepty

Linecké z detstva

Opäť po rokoch som skúsila recept z môjho detstva, od mojej maminy. Čím som staršia, tým viac podlieham nostalgii. 🙂

Špaldové pudingové rezy

Pudingové rezy preto, lebo zvykneme tento koláč robiť na veľký plech a krájame na kúsky. Ale tento raz som chcela manželovi na narodky spraviť jeho

Kvásková bublanina

 Ak máte veľa kvásku v chladničke, skúste ho pridať do bublaniny. Ja som použila ryžový  s použitím prirodzene bezlepkových múk do cesta. Ak máte ražný

[jr_instagram id="1"]