Zdravé pečenie

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 240 minút
Kategória
kváskové
Vláčne tekvicové osie hniezda. Majú krásnu farbu i chuť, jablká ich skvelo dopĺňajú. Ako na tekvicové pyré? Jednoducho, umytú tekvicu hokaido nakrájajte na kusy, vyberte semiačka a dajte piecť na papier na pečenie. Po zmäknutí rozmixujte do hladka. Zmes si môžete zavariť alebo aj zamraziť do zásoby. Potom už len viete pridať do lievancov, do sladkého cesta či chleba. 

Ingrediencie

150 g rozkvasu (lievito madre)
300 g pšeničnej bielej múky (alebo pšeničnej manitoby)
120 g špaldovej celozrnnej múky
190 g tekvicového pyré 
100 ml mlieka 
70 g trstinového cukru 
80 g masla
lyžička tekvicového korenia 
2 g soli

Plnka:

100 g masla
70 g trstinového cukru
10 g škorice
5 menších olúpaných a na kocky nakrájaných jabĺk poprášených tekvicovým korením

Postup

Suroviny na cesto zmiešajte v mixéri, postupne pridávajte zapracovať maslo – mieste striedavo na pomalom a rýchlejšom stupni až vypracujete hladké cesto. Cesto by sa malo odliepať od stien nádoby.

Necháme ho kysnúť zakryté na kuchynskej linke aspoň 2 až 3 hodiny.

Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme ho plnkou, posypeme jablkami, poprášime tekvicovým korením a zvinieme do rolády. Následne nakrájame na hrubšie kúsky a položíme na papier na pečenie.

Plnka by nemala byť horúca, skôr studená, aby držala tvar a dala sa dobre roztierať.

Ak by ste mali cesto s plnkou príliš mäkké, dajte ho na chvíľu do chladničky, bude sa Vám s ním lepšie pracovať, plnka nebude vytekať.

IMG_8209

Vytvarované osie hniezda zakryjeme a dáme na celú noc do chladničky. Ráno pečieme.

Pečieme na 220 stupňoch asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme, kým nemajú peknú zlatú farbu.

IMG_8133

Kvások

Lievito madre sa prikrmuje múkou a vodou v pomere 1:2 v prospech múky. Napr. 100 g múky, 50 ml vody. Najčastejšie pšeničnou hladkou, mne sa osvedčila aj manitoba. Ak máte problém s pšeničnou múkou, v pohode použite aj špaldovú.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Raw “karamelová” torta

  Mala som doma tahini, ktoré som veľmi chcela použiť do koláča. A tak vznikla táto torta. Ak máte radi chuť tahini, bude Vám určite

Malinový cheesecake

Na tento “cheesecake”som nepoužila ani mascarpone, ani tvaroh či smotanu.  Pri tomto recepte hrá hlavnú rolu “Hraška” a rastlinné mlieko. Vyskúšate? Poznáte Hrašku? Hrachovú zmes

[jr_instagram id="1"]