Zdravé pečenie

 

Nazvala som ho takto, pretože už roky tento koláč robí moja svokra – všetci v rodine ho milujeme a akosi automaticky ho očakávame na každej rodinnej oslave. Olinka robieva vždy veľký plech, nakrája pekné kúsky a kraje necháva na plechu. A ja ich chodievam vyjedať. Najlepšia kombinácia je s čiernymi ríbezľami. Neviem, či ich chodí ako Maruška zbierať aj v zime, ale aj vo februári vyčaruje túto skvelú pochúťku. Asi má dobre veľký mraziak.

Ja som sa pred pár dňami dostala k čiernym ríbezliam od susedky, tak bolo rozhodnuté. Spravím konečne už aj ja tento koláčik ale v mojej verzii. Bezlepkový, menej cukru, 100% ovocný sirup do polevy.  Svokrakupovala ten v prášku – Tang, neviem, či sa ešte vôbec vyrába, určite jeho zloženie bolo čudesné. :-) Múku som použila moju obľúbenú pohánkovú a trošku menej známu šáchorovú – alebo sa tiež predáva pod názvom múka zo zemných mandlí alebo chufa. Ak má niekto alergiu na orechy, mandle, kľudne ju môže použiť.

Recept:

Korpus:

3 vajíčka,

3 lyžice práškového cukru – kokosový alebo trstinový pomletý na kávovom mlynčeku,

3 lyžice múky- v tejto bezlepkovej verzii som dala 1,5 lyžice pohánkovej múky a 1,5 lyžice šáchorovej Adveni   (môžete zvoliť Vašu obľúbenú kombináciu, napríklad aj mix špaldovej bielej a špaldy celozrnnej)

štipka soli, štipka prášku do pečiva

3 lyžice studenej vody

Postup:

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Źĺtky dobre vyšľaháme do hustej peny s cukrom, postupne do nich zašľaháme studenú vodu. Postupne do vyšľahaných žĺtkov vmiešame múku so soľou a práškom do pečiva.

Hotovú zmes vylejeme na dobre vymastený plech alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme na 180tich stupňoch asi 5 minút a potom stiahneme rúru na 160 stupňov 5 až 10 minút podľa veľkosti formy. Ja som uvedené množstvo cesta dávala na dve menšie formy cca 16 cm, vyšlo mi také tenšie cesto. Tak to mám rada, málo cesta, radšej viac plnky. Piekla som ich asi 15 minút. Je dobré skúsiť špajdľou, či je cesto upečené. Každá rúra totiž pečie inak.

Plnka:

1 smotana na šľahanie,

1 pochúťková smotana,

1 vanilkový cukor (môže byť aj bez)

čierne ríbezle – alebo ľubovoľné ovocie – môžu byť černice alebo rôzne drobné ovocie

Smotana na šľahanie vyšľaháme a pridáme smotanu s cukrom. Túto zmes nanesieme na dobre vychladnutý korpus.  Na krém položíme nahusto ovocie. Ovocie zalejeme vlažnou želatínou.

Želatína,dve možnosti buď:

100 %  sirup – množstvo podľa chuti a farby akú chceme mať, asi 350 ml vody a 1 puding Zlatý klas, 1 vanilkový cukor, ak je to málo sladké

sirup

Puding rozmiešame vo troške vody, pridáme vodu, sirup prípadne vanilkový cukor a krátko povaríme.

alebo

100% sirup, trošku vody, sladidlo a agar (rastlinná želatína, plná prospešných látok)

 

Vodu so sirupom privedieme do varu a pridáme asi 3 lyžičky agaru.  Keď to bude chladnúť, bude to hustnúť. Ak nie, opäť prihrejeme a pridáme agar. Ak vyskúšam opäť, skúsim si zapísať presné množstvá. Väčšinou je ale na sáčku s agarom napísaný postup – čiže podľa množstva sirupu a vody pridáte agar.

Svokrin upr.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :