Zdravé pečenie

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 240 minút
Kategória
kváskové
Úžasne chrumkavé bagety z kvásku so semolinovou múkou. Semolina im dodá krásnu farbu aj chuť. Ak ju však nemáte, kľudne spravte iba z pšeničnej múky. Na rozkvas budete potrebovať kvások tzv. lievito madre (tuhý kvas) z pšeničnej múky. (alebo typ múky manitoba)

Ingrediencie

– 60 g aktívneho, dobre nakŕmeného lievito madre
– 250 g múky semolina
– 100 g pšeničnej múky
– 240 g vody
– 8 g soli

Postup

Suroviny vymiešame v mixéri tak aby sa odliepalo od stien nádoby, je pekne elastické. Necháme prebehnúť prvotné kysnutie na linke v teple, 2-3 hodiny.

Zvyknem zarobiť cesto večer.Po tejto dobe máme dve možnosti: buď odložíme cesto do chladničky na noc a ráno vytvarujeme bagety alebo hneď po prvom kvasení spravíme bagety už tak vytvarované necháme kysnúť v chladničke celú noc.

Ja mám rada čerstvo upečené, tak volím skôr to chladničkové kysnutie. Pretože nechcem mať bagety na večeru ale na raňajky. 🙂 Ale ak by predsa, môže celé kysnutie prebehnúť v teple.  Ak začnete s ich prípravou nie večer ale ráno. 

IMG_3506

Pečieme so záparou asi 25-35 minút, prvých 10 minút na 250 stupňoch, neskôr teplotu stiahneme na 220 stupňov.  Po upečení necháme dobre vychladnúť.

IMG_3464

Kvások

Lievito madre sa prikrmuje múkou a vodou v pomere 1:2 v prospech múky. Napr. 100 g múky, 50 ml vody. Najčastejšie pšeničnou hladkou, mne sa osvedčila aj manitoba. Ak máte problém s pšeničnou múkou, v pohode použite aj špaldovú.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Zemiakový chlieb

Aj vy máte niekedy problém so správnym nožom na chlieb? Ideálne je používať nôž na chlieb so zúbkami (ideálne kovaný, napríklad IVO Premier). Ak taký k dispozícii

Praclíky z kvásku

Mini praclíky robila moja kamarátka už roky,  vždy na Vianoce ale s droždím. Vždy sa stretli tri sestry a šúlali a šúlali. :-)Tuším robili aj

[jr_instagram id="1"]