Ako pripraviť kváskový mazanec. A prečo opäť kvások a nie droždie? Kvások a chlieb či koláče z neho sú chutnejšie (baktérie mliečneho kvasenia), ľahšie stráviteľnejšie, pretože sa rozloží fytín obsiahnutý v múke a odolnejšie voči plesniam. ( vďaka kyseline mliečnej) Aj keď neviem, či u nás niečo musí plesni odolávať, zmizne to vždy veľmi rýchlo…
Ak si však netrúfate na kváskové cesto a túžite po výsledku takmer okamžite, skúste tento môj tvarohový mazanec bez kysnutia.
Do kuchynského robota dáme rozkvas a všetky suroviny okrem masla a hrozienok a miesime, aby sa to pekne spojilo. Následne pridáme maslo a miesime ďalej, kým sa pekne neodliepa od stien. Nakoniec pridáme hrozienka a mandle.
Zdalo sa mi cesto hustejšie, tak som doliala už spomínanú vodu s rumom.
Cesto necháme kysnúť prikryté v mise na linke alebo v zatvorenej rúre asi 2 hodiny, potom som ho dala na dosku, ktorú som len jemne pomúčila bielou špaldovou múkou a vytvarovala bochník. Mazanec môže byť aj zapletaný zo 4 prameňov, niečo ako challah. Video pletenia mám tu:
Kváskový mazanec dáme kysnúť do nádoby alebo ošatky.
Cesto si môžeme pripraviť aj na noc a necháme v mise v chladničke. Ráno vytvarujeme bochníček. Alebo upletiem a dám na noc do chladu a ráno pečiem.
Kým som sa vrátila s deťmi domov, čakal ma krásne vykysnutý v zatvorenej rúre. Potrela som ho vajíčkom a posypala mandľami. Piekla som ho na cca 230 stupňovej teplote prvých 10 minút, ďalších 10 minút asi na 180 stupňoch ale potom som už stiahla teplotu a aj ho prikryla , aby náhodou neprihorel. V rúre mazanec ešte krásne vyskočil do výšky. Piekla som ho asi 45 minút, treba skúsiť špajdľou, či už je, čas pečenia záleží na rúre.
Po vybratí z rúry ho môžete ešte potrieť rozpusteným maslom – výborné to je s maslom zmiešaným s rumom.
Najlepší je s maslom a marhuľovým džemom. 🙂
Dobrú chuť a pekné pohodové sviatky prajem.
Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková