Zdravé pečenie

Perníkový závin

img_9483_small
 

Tento závin robí moja svokra Olinka každé Vianoce. Je veeeľmi trvanlivý, neobschne,hlavne, keď ostane vcelku, čo oceníte hlavne pri neočakávanej návšteve alebo ak máte chuť na sladké.

 
Chuť perníka ja môžem hocikedy, nielen na Vianoce, aj na Veľkú noc si ho viem predstaviť.
 
Z uvedeného množstva upečiete 3 záviny. Ak chcete len vyskúšať, znížte suroviny na polovicu.
 
 
Recept:
600 g  špaldovej múky (dávam pol na pol múky dmBio bielu a celozrnnú)
150 g práškový cukor
– na kávovom mlynčeku si môžete pomlieť brezový, kokosový alebo trstinový cukor
1 kopcovitá lyžička sódy bikarbóny
1 vanilkový cukor
1/2 kávovej lyžičky mletý klinček(hrebíček) a škorica
3 celé vajcia
4 lyžice medu
100 g masla
slivkový lekvár na potretie závinov
hrozienka alebo brusnice, namočíme aspoň na hodinu do vody s rumom, scedíme a necháme odkvapkať
vlašské orechy a/alebo mandle, kusy čokolády a prípadne ešte aj rôzne sušené ovocie (podľa chuti) –  množstvo si každý odhadne podľa toho, aký bohatý chce mať závin.
 
 
 
Postup
 
K sypkým prísadám pridáme vajcia. Med mierne zohrejeme a necháme v ňom roztopiť maslo a pridáme k ostatným surovinám. Zamiesime hladké cesto. Cesto necháme 3 hodiny stáť.
Tento rok som nechala cesto v chladničke až 2 dni. Nebol skôr čas s ním pracovať. 🙂
 
Cesto rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme. Vyvaľkané cesto potrieme slivkovým lekvárom, posypeme vopred namočenými, scedenými a odkvapkanými hrozienkami a celými orechami. Môžeme dať aj na kúsky polámanú čokoládu – ja dávam horkú.  Cesto zrolujeme ako závin.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 35 až 45 minút .
 
img_9536_small
Foto: Lucia Hô-Chí
Food styling: Zuzana Haláková
 
 
Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.