Zdravé pečenie

Osie hniezda

pred nakysnutím

 

Milujem robiť s kysnutým cestom . Mám rada ten proces,ako z ničoho niečo narastie a ešte to aj chutí.

Tieto osie hniezda som musela, pretože to je moje detstvo u babky v západných Čechách. Trávila som tam celé letné prázdniny, zbožňovala som to tam. Babka piekla tie najlepšie kysnuté koláče, je to ako včera, čo vyťahuje z rúry čučoriedkové koláče. V tej oblasti rástli aj čučoriedky, tak sme piekli z vlastnoručne nazbieraných. Po čučoriedkových koláčoch robila najčastejšie škoricové hniezda. Robili sme ich vtedy tenšie, na veľký plech s väčšími odstupmi a tak boli chrumkavé.

 

Tieto osie hniezda sú krájané na hrubšie a po podkysnutí sa spoja.

 

Recept:

Cesto:

  • 150 g rozkvaseného (pripraveného) lievito madre z múky manitoba
  • 90 g rozpusteného masla
  • 150 g špaldovej celozrnnej múky dmBio
  • 200 g múky  manitoba
  • 60 gtrstinového cukru
  • špitka soli
  • 200 ml  mlieka (môže byť aj rastlinné)

 

Plnka:

  • 130 g masla
  • 70 g trstinového cukru
  • 24 g mletej škorice

 

Postup:

Najprv si dáme do misy lievito madre, tzv. tuhý kvas a mlieko a dobre rozmiešame. Neskôr pridáme ostatné suroviny a necháme dobre vypracovať v kuchynskom robote. (alebo aj kľudne) Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote aspoň 3 hodiny, v chladničke kľudne aj celý deň či noc.

Zatiaľ si spravíme plnku. Maslo roztopíme a zmiešame so škoricou a cukrom. Dáme zatiaľ do chladničky.

Najradšej robím tak, že zhruba po 3 hodinách si dám podkysnuté cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkám do obdĺžnika a potriem plnkou. Plnka nesmie byť veľmi horúca ani tuhá, tak akurát, aby sa stierkou dala pekne rozotrieť na cesto.

Z kratšej strany  (aby vyšlo  9 ks po cca 1,5 cm kúskoch) zvinieme závin a nakrájame na rovnaké kúsky.  Dáme do maslom vymastenej formy v odstupe. Krásne vykysnú a spoja sa.  Formu zvyknem dať do chladničky, ak chcem mať osie hniezda čerstvo upečené ráno. Prikryjeme igelitom.

 

Ráno rozohrejeme rúru na 200 stupňov,  formu zatiaľ necháme na linke v izbovej teplote. 

Pečieme asi 30 minút, prvých 10-15 minút so záparením rúry, zvyšok bez. (spodný plech vyberieme).

 

 

Ak robíte s tekutým kváskom:

Lyžica špaldového kvásku, 100 g  špaldovej celozrnnej múky, 80 ml vody, dobre zamiešať a nechať cez noc rozkvasiť na linke v izbovej teplote prikryté utierkou. Ráno odobrať 150 g rozkvasu a k  nemu pridať ostatné suroviny. Cesto dať do tepla, kysne asi 4 až 6 hodín, záleží od sily kvásku.

 

 

 

 

 

 

 

i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.