pred nakysnutím
Milujem robiť s kysnutým cestom . Mám rada ten proces,ako z ničoho niečo narastie a ešte to aj chutí.
Tieto osie hniezda som musela, pretože to je moje detstvo u babky v západných Čechách. Trávila som tam celé letné prázdniny, zbožňovala som to tam. Babka piekla tie najlepšie kysnuté koláče, je to ako včera, čo vyťahuje z rúry čučoriedkové koláče. V tej oblasti rástli aj čučoriedky, tak sme piekli z vlastnoručne nazbieraných. Po čučoriedkových koláčoch robila najčastejšie škoricové hniezda. Robili sme ich vtedy tenšie, na veľký plech s väčšími odstupmi a tak boli chrumkavé.
Tieto osie hniezda sú krájané na hrubšie a po podkysnutí sa spoja.
Recept:
Cesto:
- 150 g rozkvaseného (pripraveného) lievito madre z múky manitoba
- 90 g rozpusteného masla
- 150 g špaldovej celozrnnej múky dmBio
- 200 g múky manitoba
- 60 gtrstinového cukru
- špitka soli
- 200 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
Plnka:
- 130 g masla
- 70 g trstinového cukru
- 24 g mletej škorice
Postup:
Najprv si dáme do misy lievito madre, tzv. tuhý kvas a mlieko a dobre rozmiešame. Neskôr pridáme ostatné suroviny a necháme dobre vypracovať v kuchynskom robote. (alebo aj kľudne) Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote aspoň 3 hodiny, v chladničke kľudne aj celý deň či noc.
Zatiaľ si spravíme plnku. Maslo roztopíme a zmiešame so škoricou a cukrom. Dáme zatiaľ do chladničky.
Najradšej robím tak, že zhruba po 3 hodinách si dám podkysnuté cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkám do obdĺžnika a potriem plnkou. Plnka nesmie byť veľmi horúca ani tuhá, tak akurát, aby sa stierkou dala pekne rozotrieť na cesto.
Z kratšej strany (aby vyšlo 9 ks po cca 1,5 cm kúskoch) zvinieme závin a nakrájame na rovnaké kúsky. Dáme do maslom vymastenej formy v odstupe. Krásne vykysnú a spoja sa. Formu zvyknem dať do chladničky, ak chcem mať osie hniezda čerstvo upečené ráno. Prikryjeme igelitom.
Ráno rozohrejeme rúru na 200 stupňov, formu zatiaľ necháme na linke v izbovej teplote.
Pečieme asi 30 minút, prvých 10-15 minút so záparením rúry, zvyšok bez. (spodný plech vyberieme).
Ak robíte s tekutým kváskom:
Lyžica špaldového kvásku, 100 g špaldovej celozrnnej múky, 80 ml vody, dobre zamiešať a nechať cez noc rozkvasiť na linke v izbovej teplote prikryté utierkou. Ráno odobrať 150 g rozkvasu a k nemu pridať ostatné suroviny. Cesto dať do tepla, kysne asi 4 až 6 hodín, záleží od sily kvásku.