Zdravé pečenie

Makový kringel

Pre zaujímavosť môžete pridať do cesta celý nepomletý mak. Bude krásne bodkový. 🙂

Estónsky kringel. Mňamka, ktorú som sa chystala spraviť už dávno. V marci sa mi to konečne podarilo. Skúšala som 3x za sebou a všetky zmizli veľmi rýchlo. Kysnuté cesto, môže byť aj s droždím. Toto moje je kváskové. Ak nemáte stále kvások alebo sa len obávate začať s kváskom, dajte 8 g droždia.

Odporúčam dať veeeľa makovej plnky. Ak ste makoholik ako ja. Ešte stále som neprišla na to, koľko ho je tak akurát. 🙂

Kvások zvyknem použiť špaldový, ktorý si viete vytvoriť aj z ražného. Tým, že odoberiete lyžičku ražného a dokŕmite špaldovou hladkou múkou. Prípadne viete použiť lievito madre.

Recept:

Rozkvas:

  • ražný kvások alebo špaldový – 1 lyžica 
  • 80 g špaldovej  múky
  • 90 ml vody

Z tohto získame rozkvas, z ktorého si navážime potrebné množstvo na koláč a zvyšok odložíme do chladničky na ďalšie pečenie.

Cesto:

  • 150 g hotového špaldového kvásku
  • 70 ml mlieka (sójového alebo iného rastlinného)
  • 100 g  špaldovej celozrnnej múky dmBio
  • 150 g bielej špaldovej múky dmBio
  • 50 g trstinového cukru alebo kokosového cukru
  • 40 g rozpusteného masla (alebo rastlinného tuku Alsan)
  • štipka soli

Plnka:

  • 250 g mletého maku, voda alebo mlieko (rastlinné)
  • sladidlo – med alebo kokosový cukor (podľa chuti)
  • slivkový lekvár podľa chuti
  • 300 ml voda
  • polka vanilkového pudingu (iba prášok)

Dobre zamiešame a necháme tri minútky povariť. Puding nám stuží makovú plnku. Ak nemáte vanilkový, kľudne použite aj čokoládový, je to fajn. Ak je to husté, doriedime vodou alebo slivkovým lekvárom.

Postup:

Všetky suroviny dáme zmiešať do robota. Aspoň 10 minút, aby sme mali dobre vypracované, hladké cesto. Cesto necháme v nádobe, v nej ho preložíme po 30 minútach aspoň 2x.

Prikryté dáme kysnúť na teplé miesto (niekoľko hodín, 4-6 hodín), môžete si pomôcť aj vyhriatou rúrou do 45 stupňov.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, natrieme plnkou, zvinieme do závinu. Závin rozrežeme asi 2 cm od konca a tieto dve časti prepletieme a následne stočíme do venca. Dáme na papierom na pečenie vystlaný plech, zakryjeme a necháme ešte asi hodinu podskysnúť. Pred pečením potrieme vajíčkom (nemusí byť).

Pečieme na 200 stupňoch asi 35 minút.

Foto: Denisa Potičná

Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :