Zdravé pečenie

Veľkonočný mazanec

Pečiete na Veľkú noc vianočku či mazanec? Mne babka každé veľkonočné sviatky piekla mazanec, tak to je to prvé, čo mi napadne pred Veľkou nocou. A tento raz som chcela pripraviť taký, aby ho mohla jesť aj moja kamarátka. Babkin bol z droždia, tento je z kvásku. Bezlepkového.

  Ak ho nemáte, môžete si ho skúsiť založiť alebo použite akýkoľvek a dokŕmte ho kukuričnou alebo ryžovou múkou. Ak potrebujete niečo rýchle, skúste nekysnutý tvarohový mazanec.

Recept:

200 g hotového kvásku
(kukuričný kvások základný prikŕmený na noc kukuričnou múkou 100 g, 100 ml vody)

100 g tapiokovej múky
50 g celozrnnej ryžovej múky
70 g pohánkovej múky
1 vajíčko
6 lyžíc trstinového cukru
2 lyžice rumu (na namočenie brusníc a použitie do cesta)
100 g rozpusteného masla (alebo rastlinného tuku Alsan)
1  lyžica psylia, kôra z polovice bio citróna
100 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
Brusnice, množstvo podľa chuti – (namočené v lyžici vody s rumom aspoň hodinu)  – spolu s tekutinou som  zamiešala do cesta

Postup:

Suroviny na cesto som dobre zmiešala. Na doske spolu s jemným pridaním celozrnnej ryžovej múky a/alebo pohánkovej som vypracovala cesto prekladaním a vytvarovala mazanec. Vložila do ošatky a nechala kysnúť aspoň 6 hodín – záleží od sily kvásku.

Po vykysnutí som vyklopila na lopárik s papierom na pečenie, potrela vajíčkom, posypala plátkami mandlí.  Presunula som na plech. Piekla som na rozhorúčenom plechu prvých 10 minút na teplote 230 stupňov, neskôr som stiahla na 200 stupňov a celkový čas pečenia záleží od rúry, ale mne to trvalo asi 35 minút. Ak by vám príliš zhnedol na povrchu, prikryte alobalom.

Foto: Denisa Potičná

Food styling: Zuzana Haláková

 

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.