Zdravé pečenie

Kváskové “hot cross buns”

Sú nielen anglickou veľkonočnou špecialitou. Jedávajú sa aj na Novom Zélende, v Kanade na Veľký piatok. Tak ako my pečieme vianočky a mazance, tak oni majú podobné cesto obohatené o rôzne koreniny  a pečú ho vo  forme žemličiek.  Keďže mne deti nechcú ochutené cesto, ja ich najčastejšie pripravujem iba s pomarančovou a citrónovou kôrou a s hrozienkami. Cesto si viete rozdeliť aj na dve časti, do jednej dám hrozienka a korenie, do druhej nič – kvôli vymýšľavým deťom. 🙂

Môj prvý pokus o ne bol už pred dvomi rokmi ale sa mi nepodarili krížiky navrhu, akosi sa mi “stratili”. Tento raz krásne ostali.

Keď vyšla moja prvá knižka KVÁSOK,    tak som poslala jednu aj

Nataši Durič z Mydailysourdough.com a ona mi na oplátku poslala tú jej. Okrem týchto žemličiek tam má kopec rôznych receptov, nádherne nafotených. Ona je jednou z prvých zahraničných kváskovačiek, čo ma ovplyvnili. 

Recept na 9 ks :

Rozkvas

Všetko zmiešame, vypracujeme guličku cesta a necháme rozkvasiť na linke pri izbovej teplote 3-6 hodín. Keď bude na vrchole (bude mať takú akoby striešku), môžeme zamiešať cesto. 

Cesto

  • 100 g rozkvasu
  • 330 g špaldovej hladkej múky T 630
  • 1 vajíčko
  • 5 g soli
  • 50 g cukru
  • 80 g zmäknutého masla
  • 60 g sušených hrozienok alebo brusníc namočených v 2 lyžiciach vody s 1 lyžicou rumu (kľudne aj celý deň aj dlhšie ak si spomeniete pred pečením) 
  • 120 ml mlieka (môže byť aj voda) plus voda s rumom z namáčania ovocia
  • kôra z 1/2 chemicky neošetreného pomaranča
  • kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • trošku muškátového orieška, klinčekov, zázvoru – podľa chuti (ja dávam do časti cesta alebo vôbec, u nás najviac chutia bez, iba s kôrou a rumovými hrozienkami)

Na krížiky: (môžete použiť iba múky, vodu, olej ale s pridaním cukru a šťavy získajú na chuti)

  • 40 g múky (takej ako v recepte, môžete aj celozrnnú, bude ešte viac vidieť navrchu)
  • 10 g práškového cukru (pomixovaný trstinový cukor)
  • 10 g oleja
  • 50 g vody
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Cukrový sirup:

  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice horúcej vody
  • pár kvapiek tekutej vanilkovej esencie

alebo

 

Postup:

Rozkvas zmiešame s trochou tekutiny, aby sa nám rozmiešal a zmäkol. Pridáme ostatné suroviny okrem masla. Keď už má cesto peknú konzistenciu, pridáme maslo a domiešame s ním. Treba tak dlho miešať, až sa krásne odliepa od stien mixéra. Celkovo to môže trvať aj 15 – 20 minút.

Po dôkladnom vymiesení necháme kysnúť na linke 3 hodiny, prikryté, medzi tým aspoň 1x cesto preložíme. 

Po tejto dobe máte dve možnosti: buď cesto dáte do chladničky na dlhšiu dobu alebo ho ihneď spracujete. 

Ja som spravila cesto v pondelok večer a nakoľko som chcela pre vás aj výsledok nafotiť a musela som to prispôsobiť svetlu, deťom doma a robote, piekla som ich až v stredu ráno. Boli výborné, vôbec nie kyslé, čoho sa väčšinou pri kvásku môžete obávať. V utorok som spravila poobede bochníčky a prikryté som to dala na noc opäť do chladničky. 

Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí – tuším to bolo zhruba po 80- 85 gramov.  Prekladaním a stáčaním urobíme bochníčky a položíme spojom dole na papier na pečenie. Nemusíme ich dávať tesne vedľa seba, oni po podkysnutí sa spoja. Necháme prikryté dokysnúť v teple asi 3-4 hodiny alebo v chlade aj dlhšie, podľa toho ako potrebujeme. 

Tesne pred pečením zamiešame suroviny na pastu na krížiky, vložíme do dávkovacieho sáčku a vytlačíme ju na bochníčky do kríža ako na foto. 

Pečieme na teplote 200 stupňov asi 15 minút so záparou (na spodný plech vylejeme 2 dcl vody), zvyšných asi 10-15 minút  pečieme pri teplote 180 stupňov. Samozrejme, pečenie prispôsobte svojej rúre.

Pred ich dopečením si pripravíme sirup, ktorým upečené bochníčky ešte horúce potrieme alebo prelejeme.

Najlepšie chutia ešte teplé s maslom a džemom.

Dobrú chuť. 🙂 Ak ich budete piecť a budú chutiť, neváhajte ma označiť na fb alebo instagrame.  

Pekné Veľkonočné sviatky prajem. 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :