Zdravé pečenie

Cibuľový chlieb s čiernym sezamom


Tento chlebík sme si robili na mojom druhom “live” pečení na instagrame a facebooku. Ráno sme si zamiesili (ja ešte v predstihu o 8.00  a večer okolo 18tej som už piekla.

Ak by ste chceli chlebík piecť až na druhý deň,  je to možné, vtedy po prvom kvasení v mise nechávam cesto kysnúť v chladničke, večer stáčam do ošatky, opäť kysne v chladničke a ráno pečiem. 

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=nPuKIAh4vK4″ title=”Ako si ozdobiť chlebík narezaním ” /]

Recept:

  • 120 g aktívneho, rozkvaseného lievita madre 

    Všetko lievito čo máte (alebo aspoň lyžicu) rozkvasíte tým, že pridáte k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky (alebo ja používam manitobu a  50 ml vody, štipku medu, necháme kvasiť pri izbovej teplote aspoň 6-8 hodín. (kľudne aj cez noc) Z pripraveného lievita si navážite 120 g na recept, zvyšok odložíte na ďalšie pečenie do chladničky. Takto pripravené na pečenie môže byť aj na druhý deň

  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 50 g pohánkovej celozrnnej múky
  • 250 g pšeničnej bielej múky T 1050 ( alebo manitoby, semoliny – skúšala som obe a bolo to super)
  • 280 – 300 ml vody
  • 90 g uvarených zemiakov (nastrúhaných)
  • 13 g soli
  • 3 g rasce 
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 až 2 lyžice čierneho sezamu (alebo mix s bielym)
  • 1 stredne veľká opražená cibuľa (na olivovom oleji) 

Postup:

Rozkvasené lievito madre zmiešame najprv s časťou vody, aby sa zmäkčilo. Zvyknem trošku rozmiešať v mixéri. Neskôr pridáme múky a zvyšnú vodu (bez cca 20 ml) bez soli a ostatných surovín, necháme postáť 30 minút až hodinu a spravíme autolýzu.  Po tejto dobe pridáme soľ, rascu, zemiaky, olej, sezam  a dobre necháme vymiesiť v robote, kým sa neodliepa od stien. Po vymiesení necháme v mise prikryté aspoň 2-3 hodiny, počas tejto doby 2-3 preložíme. 

Po tej to dobe máte 2 možnosti:

  1. buď vložíte vymiesené a poprekladané cesto (po prvom kvasení pri izbovej teplote) v mise do chladničky a neskôr stočíte do ošatky
  2. alebo ho stočíte hneď do ošatky a necháte kysnúť v teple na linke alebo v chladničke dlhší čas. (ten čas si musíte odsledovať sami, je to o skúšaní)

Opraženú cibuľku pridávame do cesta až pri stáčaní do ošatky. Na pomúčenej doske si roztiahneme cesto na ovál, posypeme cibuľkou, preložíme na tretiny a zvinieme do bochníka. Necháme kysnúť. Ošatku vysypem najradšej pohánkovou múkou alebo semolinou.

Najčastejšie robím chlebík na noc. To znamená, že ráno si spravím rozkvas, večer vymiesim chlieb a na noc dám kysnúť už v ošatke do chladničky. Ráno pečiem a tešíme sa z čerstvého chlebíka na raňajky. 🙂 Chlieb jeme až po dôkladnom vychladnutí, minimálne po hodine.

Pečieme pri 250 stupňoch prvých 10 minút, potom stiahneme teplotu na 200 stupňov. (prípadne v remoske, cca 30 minút)

Chlebík preložíme na papieri na pečenie na rozhorúčený plech, na spodný rozohriaty plech vylejeme cca 2 dcl vody a rúru zavrieme aby sa nám efekt zaparenia rúry nestratil.

Tip: každá múka má inú savosť, preto odporúčam posledných 20 ml vody dať až na konci, prípadne aj pridať. Časť vody viete nahradiť bublinkovou minerálkou alebo pivom.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :