Zdravé pečenie

Chladničkové kysnutie

chladničkové kysnutie

Chladničkové kysnutie zvýrazní chuť kváskového pečiva. Ale hlavne umožní zladiť kváskové pečenie s Vašim tempom života.  🙂

Často reagujete na kurzoch prekvapene, keď spomeniem, že kváskové cesto nechávam kysnúť v chladničke.

Áno, je to tak. Hovorím, zabudnite na všetko, čo ste sa kedy naučili o kysnutom ceste. Že nemá rado chlad či prievan. Ak máte chaos v načasovaní kysnutia a pečenia a jeho zladení s prácou, deťmi či spánkom, chladnička bude Váš veľký pomocník.
Ak nemáme čas piecť a odchádzate na celý deň mimo domu, vložte cesto v nádobe alebo už v ošatke do chladničky a nechajte kysnúť minimálne po dobu 6 hodín alebo aj počas noci.
Pozor! Ak pri kysnutí používate tzv. test prstom, tak ten  tu nefunguje.

Aké môžu byť spôsoby kysnutia?

Klasický spôsob kysnutia:

  • zmiešanie surovín, ponechanie v nádobe na prvé kysnutie 2 až 3 hodiny pri
    izbovej teplote, následne vytvarujeme bochník a vložíme ho do ošatky na druhé kysnutie na 1 až 3 hodiny.
    Čas kysnutia záleží od sily kvásku, od okolitej teploty.

Kombinácia izbového a chladničkového kysnutia:

  • Zmiešanie surovín, ponechanie cesta v nádobe na kysnutie, ktorú vložíme do chladničky kľudne na
    12 hodín aj viac – cesto kysne v chlade, neprekysne, nechutí kyslo, pretože fermentuje pomalšie. Keď
    sa už môžeme venovať cestu, vtedy vyberieme cesto na dosku, vypracujeme bochník, vložíme do ošatky
    na druhé izbové kysnutie na potrebný čas 2 až 3 hodiny.
  • Zamiešanie surovín, ponechanie v nádobe na kysnutie, ktorú necháme kysnúť pri izbovej teplote 2 až 3 hodiny,
    vypracujeme bochník, vložíme do ošatky a dáme kysnúť do chladničky na čas, na aký potrebujeme.

chladničkové kysnutie

Chladnička je môj veľký spojenec, pomáha mi načasovať kysnutie a pečenie tak, ako mne vyhovuje. Ak by sa Vám zdal prekysnutý chlieb, ľahká pomoc – jednoducho znovu premiesiť a stočiť do ošatky. Potom nechať už iba dokysnúť pri izbovej teplote asi 1 až 2 hodiny.

Ak by sa Vám zdal chlieb naopak nedokysnutý, vyberte z chladničky a radšej chvíľu počkajte – nechajte dokysnúť. Ja si niekedy pomáham teplou rúrou. Chlebík vložím do vyhriatej rúry na cca 40 stupňov.

Nech sa vám chladničkové kysnutie darí. Dajte vedieť, či sa vám osvedčilo.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :