Ak zameníte 100 g múky ľubovoľným kváskom (ja zvyknem dávať ražný), perníčky budú ešte mäkšie.
Tieto fantastické perníčky stihnete ešte aj deň pred Vianocami – sú super mäkké. Nemusia odležať. Ani gram bielej múky… A hlavne – chutia rodinke! Takže už iné ani nebudem skúšať.
My sme ich už s Tami robili v polovici októbra, Tamarka si ich veľmi rada vezme do školy na desiatu ako sladkosť. A z toho sa ja teším, predsa lepšie ako kupované sladkosti
Recept:
600 g celozrnnej špaldovej múky,
100 g trstinového cukru pomletého, v pohode je to aj s kryštálovým
200 g medu,
150 g masla,
3 vajcia,
2 čajové lyžičky mletej škorice,
3 čajové lyžičky perníkového korenia,
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
Postup:
Všetko, okrem múky, áno, aj vajíčka :-)) dáme do hrnca a vo vodnom kúpeli všetko necháme rozpustiť, dobre miešame, asi 5 minút. Nebojte, praženica sa nám nespraví. Zložíme z ohňa a necháme oddychovať asi 10 minút. Potom pridáme múku. Vymiesime cesto a necháme cez noc v chladničke. Je lepšie, ak spravíte cesto vopred. Ale už som skúšala vykrajovať tvary asi po 4 hodinách a bolo to ok.
K tomuto receptu dostávam často otázky, že cesto po vybratí z chladničky je príliš tvrdé. Vtedy ho nechám asi hodinku na linke, rozdelím si ho potom na polovicu alebo aj tretiny a vyvaľkám tieto menšie časti. Cesto vydrží v chladničke aj týždeň. (ak by ste sa k nemu nevedeli dostať.. viem o čom hovorím!)
S cestom sa výborne robilo, čomu som sa potešila – zatiaľ čo som si bola zabehať, zastúpila ma moja Tami – vyvaľkala som jej časť cesta a ona vykrajovala tvary. Dokonca jej išlo aj samej vyvaľkať. Tak kľudne sa dajte do toho aj s deťmi. Odporúčam.
Vykrajovali sme rôzne tvary, Tamarka mi najprv dávala rôzne veľkosti na jeden plech – to určite nerobte, vždy podobnú veľkosť na jeden plech, aby niektoré neboli priveľmi spečené. Pečú sa krátko, asi 8 minút na 180tich stupňoch, vyberám ich z rúry, keď sú ešte trošku mäkké. Po upečení potieram vajíčkom. Budú sa krásne lesknúť.
Ak máte chuť spraviť si z tohto cesta rumové perníčky plnené marcipánom, recept je tu.
Foto: Denisa Potičná, Food styling: Zuzana Haláková
1 komentár
[…] už malého pomocníka a akosi aj lepšiu motiváciu Piekli sme celozrnné špaldové podľa tohto receptu a sú výborné. Možno sa z toho nakoniec stane aj rodinná tradícia. […]