Zdravé pečenie

bezlepkový kvások

Podľa použitej múky môže byť kvások rôzny. V mojej chladničke ich nájdete viac. Na kurzoch používam ražný kvások celozrnný, bezlepkový – ryžový a špaldový celozrnný kvások.

Zázrak z múky a vody.  Nič pridané, čo človek umelo vytvoril. O ostatné sa postarajú baktérie a kvasinky všade okolo nás, v múke, vode. Výsledkom zdravého kvásku je voňavý, zdravý chlebík alebo koláčik.

Ak máte záujem, viem Vám osobne dať ktorýkoľvek kvások alebo poslať poštou. K tomuto článku ma inšpirovalo to, že som Vám mnohým poslala kvások a hneď nasledovala otázka, čo s ním!?  🙂 Nestíham, ako by som si priala, odpisovať každému zvlášť a detailne.

bezlepkový kvások

Kvások posielam rôzne – buď v malej nádobke  alebo v sáčku. Ak máte kvások v sáčku,dajte si ho do menšej sklenenej nádobky. Získanému kvásku pridajte lyžičku múky a vody a dobre zamiešajte. Nezľaknite sa a nevyhadzujte kvások, keď vonia kyslo. Určite nie je pokazený. Mám to vyskúšané. Aj keď by ste ho mali vyliaty, aj to malinkaté množstvo si odložte a pridajte múku. Kvások vonia kyslo vtedy, keď je hladný. (čiže kvasinky potrebujú potravu v podobe múky a vody)

Akú múku pridať?

Ražný kvások –  ražnú celozrnnú,

Bezlepkový – ryžovú alebo kukuričnú hladkú múku

Špaldový – špaldovú celozrnnú alebo bielu múku.

Týmto ste spravili tzv. prikŕmenie kvásku. Postarali ste sa o neho, čiže máte čas teraz naštudovať, ako z neho budete piecť. Kuk na môj blog. Napr. Začíname s kváskom  , Chyby kvásku . 

Kvások skladňujeme zatvorený v chladničke. Takto Vám vydrží 7 dní. Minimálne raz za týždeň ho treba prikŕmiť. Ak pečiete aspoň raz do týždňa a robíte z neho rozkvas, už prikrmovať dodatočne nemusíte.

Idem robiť rozkvas? Tzv. aktívny kvások na pečenie?

Vezmete celé množstvo kvásku z nádobky (asi 2 lyžice), dáte do väčšej nádoby a pridáte k nemu potrebné množstvo múky a vody, ako píšu v recepte. Rozkvas sa robí pri izbovej teplote, prikrytý, aspoň 8  až 12 hodín. Z takto rozkvaseného kvásku si odoberiete do nádobky 2 lyžice na ďalšie pečenie, odložíte opäť do chladničky a zo zvyšku idete zarobiť na chlieb či koláč.

Všetko jasné? Dúfam, že pomôže. Ak máte otázky, kľudne mi napíšte, aspoň budem vedieť, čo Vás zaujíma, čo robí problém a možno vznikne ďalší text. 🙂

chlieb v ošatke
Bezlepkový chlieb z ryžového kvásku.

Foto: Denisa Potičná

Food styling: Zuzana Haláková

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :