Zdravé pečenie

Náročnosť
4/5
Čas prípravy
cca 240 minút
Kategória
kváskové
Vždy na jeseň mám chuť upiecť niečo z tekvice hokaido - najmä kvôli jej krásnej farbe. A tak Vám prinášam ďalší recept na tekvicové žemličky v tvare tekvičky. Na rozkvas budete potrebovať kvások tzv. lievito madre (tuhý kvas) z pšeničnej múky. (alebo typ múky manitoba)

Ingrediencie

120 g rozkvasu (lievito madre)
300 g polozrnnej múky AIDA 2.6 – zmes rôznych múk od bionákupy (alebo pšeničnej manitoby a celozrnnej pšeničnej dvojzrnky)
130 g TANGZHONG (30 g hladkej múky, 120 g rastlinného mlieka – povarením vytvoríte tzv. bešamel)
100 g tekvicového pyré 
20 g kokosového cukru
100 ml mlieka 
70 g trstinového cukru 
40 g rastlinného masla
lyžička tekvicového korenia 
8 g soli
1 vajíčko

Postup

IMG_8696

Suroviny na cesto zmiešajte v mixéri, postupne pridávajte zapracovať maslo – mieste striedavo na pomalom a rýchlejšom stupni až vypracujete hladké cesto. Cesto by sa malo odliepať od stien nádoby.

Necháme ho kysnúť zakryté na kuchynskej linke aspoň 2 až 3 hodiny. 

Cesto si rozdelíme na rovnaké časti (cca 125 g), vytvarujeme guličky a pomocou špagátika vytvoríme tekvičky. Tri časti spojíme dokopy a z troch strán obviažeme žemličky. Takto dáme na papier na pečenie a necháme podkysnúť. 

 

IMG_8652

Vytvarované osie hniezda zakryjeme a dáme na celú noc do chladničky. Ráno pečieme.

Pečieme na 220 stupňoch asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme, kým nemajú peknú zlatú farbu.

Po miernom vychladnutí vyberiete motúzok a namiesto stopky môžete vložiť mandľu. 

IMG_8706

Kvások

Lievito madre sa prikrmuje múkou a vodou v pomere 1:2 v prospech múky. Napr. 100 g múky, 50 ml vody. Najčastejšie pšeničnou hladkou, mne sa osvedčila aj manitoba. Ak máte problém s pšeničnou múkou, v pohode použite aj špaldovú.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Kardamómky

Kardamómky sú láska. Skúsite? Ak si nie ste istí, spravte plnku pol na pol so škoricovou ako to robím ja. Deti totiž kardamóm nemusia, ja

Najlepšie celozrnné perníky

Mäkkučké celozrnné perníky. Úžasne sa s cestom pracuje, čiže môžete zapojiť aj deti. Žiadne vaľkanie cesta cez fóliu.

Kváskové “hot cross buns”

Sú nielen anglickou veľkonočnou špecialitou. Jedávajú sa aj na Novom Zélende, v Kanade na Veľký piatok. Tak ako my pečieme vianočky a mazance, tak oni

[jr_instagram id="1"]